Heb jij een hoge gunfactor?

Ik ben lekker in de tuin bezig; beetje knippen, wieden, zaaien. Tijdens het werken in de grond komt Roderik gezellig om me heen scharrelen.

Plotseling hapt hij het prachtige bloemetje van een blauw druifje, Muscari latifolium, af. Het valt op de grond en ik verwacht eigenlijk dat hij het zal opeten. Maar Roderik doet niet aan sociaal gewenst gedrag en laat het gesneuvelde bloemetje liggen. Zinloos geweld. Normaal kan ik me ongelooflijk boos maken over lomp gedrag maar Roderik heeft een hoge gunfactor. Ik besluit zijn kop niet af te hakken.

Roderik is mijn geveerde vriend, mijn haantje. Ik heb kippen van het ras ’Groningse meeuwen’. Dit is een witte, vriendelijke krielkip met zwarte vlekjes die dertig jaar geleden bijna was uitgestorven.

Gelukkig heeft een aantal fokkers in Groningen dat voorkomen.
Mooi verhaal, vind ik. Ik rijd dus drie uur naar Groningen en weer terug om drie kippen te kopen.

Als je haantje Roderik vervangt door de ranonkel met haar symboliek, ontdek je de kansen voor storytelling, en daarmee de gunfactor voor jouw bedrijf. Levert zinloos geweld toch nog een mooi inzicht op. Ik hou van mijn haantje met zijn haantjesgedrag. Tot op zekere hoogte dan… kniehoogte.

Anna Koster