Helleborus: tuinplant december

Helleborus trakteert van november tot en met maart op grote witte bloemen met in het hart een bijzondere kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst kan de plant hebben: de takken gaan weliswaar iets hangen, maar zodra de temperaturen omhooggaan, richt Helleborus zich weer op.

Helleborus niger wordt het meest aangeboden in december. Deze polvormende, meestal groenblijvende vaste plant is geliefd om zijn knikkende trossen komvormige witte bloemen in de winter en het vroege voorjaar. Het donkere blad bestaat uit meerdere kleinere blaadjes. Er zijn diverse cultivars, meestal met witte bloemen zoals ‘Christmas Carol’, ‘Dafine’, ‘Shining Star’ of Jushua.

Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos) heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. Net als Helleborus niger is deze kerstroos verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot of een plek in de border nodig heeft.

Helleborus behoort tot de familie van de Ranunculaceae, de boterbloemenfamilie. De plant is inheems in de bossen van Zuid- en Midden-Europa en West-Azië. Onder meer in de Alpen, Karpaten en Apennijnen zijn de planten in het wild te spotten.

Waarop letten bij de inkoop

  • Controleer de verhouding tussen potmaat en struik; de plant moet een aantal bloeibare knoppen hebben en luisvrij zijn.
  • De kluit is voldoende vochtig om te voorkomen dat de plant slap gaat hangen.
  • Geel blad kan wijzen op mineervlieg, botrytis uit zich als zwarte spikkels op de witte bloemblaadjes.

Verzorgingstips voor de consument

  • Zet de Helleborus op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert.
  • De plant geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is door de bladeren slap te laten hangen. Na een paar uur staat de plant er weer goed bij.
  • Als het vriest geen water geven: de plant verbruikt dan nauwelijks iets.
  • Eens per twee weken wat plantenvoeding bevordert een extra lange en rijke bloei.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties