Het duurt nog 114 jaar voordat alle auto’s in Oeganda gekeurd zijn

  De APK is ingevoerd in Oeganda. Lang leve de APK! Eindelijk gaan we verlost worden van alle vuiligheid van auto’s die al lang in andere landen zijn afgedankt en afgekeurd. De schurkenlanden, zoals Nederland die jarenlang alle oude auto’s op grote boten hebben gezet, omdat ze in het thuisland te vervuilend waren zijn eindelijk een halt toegeroepen. Vanaf nu gaan er alleen nog maar schone auto’s de weg op in Oeganda.

  Ik reed hier ooit achter een vrachtwagen die zoveel roet produceerde dat de hele weg zwart was. De vrachtwagen inhalen was gewoon onmogelijk en stond gelijk aan zelfmoord. 200 kilometer per uur rijden in dichte mist op de A4 op maandagochtend zou nog veiliger zijn. 

Je moet er maar niet bij stilstaan wat voor viezigheid je dan allemaal inademt, dat moet erger zijn dan 400 pakjes sigaretten per dag. Of misschien is de man onder de motorkap wel een frituur begonnen en is hij zijn eerste patatten aan het bakken. Je moet tenslotte wel creatief blijven in het uitvoeren van je werk.

  Deze creativiteit van de mensen hier heeft ertoe geleid dat Oeganda het hoogste percentage ondernemers heeft van de hele wereld. 28% van de mensen in dit land is ondernemer. Nou weet ik niet of ze dubbel tellen als een vrachtwagenchauffeur ook een patatzaak heeft. 

In verband met de nieuwe APK-regels zullen er nog wel een paar vakgarages bij komen de komende tijd. De staat van de gemiddelde auto is er na het afdanken in Europa en Japan natuurlijk niet beter op geworden. Toch gaan we het redden hier. Eens zullen de auto’s hier ook schoon zijn. Rome en Parijs zijn tenslotte ook niet op een dag gebouwd.

  We hebben nog wel een ander klein probleempje. Er zijn drie keuringsstations in Oeganda met elk twee rollerbanken waar je je auto op moet zetten. Je moet dan zelf 100 meter verderop in een tent gaan zitten, want ze willen geen pottenkijkers. Die drie keuringsstations hebben nog tot 2131 werk, als ze het huidige aantal auto’s willen keuren. Dat is een periode van 114 jaar om alle auto’s te keuren. Moeten we toch het mondkapje maar weer in de auto leggen voor het geval we achter de frituur rijden.

  Feico Smit

  Directeur Oeganda, Royal van Zanten

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties