Het valt ook nooit te voorspellen

Na een zeer roerige coronatijd zijn de vakanties weer begonnen. Normaal is het in de vakantieperiode wat rustiger in de winkel en verkopen we minder bloemen en planten. Veel van onze klanten liggen dan stoom af te blazen aan een of andere Costa of vertoeven veertien dagen all-­inclusive in een nog verder gelegen warm oord. Maar dit keer voorspel ik dat het anders gaat.

Aangezien veel klanten afzien van lange verre vakanties en voor de zekerheid thuisblijven, denk ik dat het met onze verkoop wel goed zit. Als men dan toch thuis blijft, is mijn veronderstelling dat ze het thuis gezellig willen maken met een bloemetje op tafel en verse planten, bij voorkeur in nieuwe potten. En als de weergoden ons goed zijn gezind gaan familie en vrienden elkaar uitnodigen voor een gezellige barbecue of borrel in de tuin. Een mooi boeket is dan toch altijd hét cadeau om mee te nemen voor de gastheer of gastvrouw.

Stiekem was ik mezelf al aan het rijk rekenen. Vooral ook omdat in de zomer de bloemenprijzen meestal aan de lage kant zijn. Lage inkoopprijzen zorgen vaak voor meer marge en als er dan een grotere afzet komt, is het toch weer leuk geld verdienen. Deze gedachte blijkt helaas een grote desillusie te zijn.

Op dit moment is de verkoop nog gewoon prima, niks mis mee, maar wat is er aan de hand met de bloemenprijzen? De bloemen zijn knetterduur! In plaats van dat we een extra marge kunnen pakken, staan onze marges flink onder druk. Ik heb de extra omzet door de corona­crisis zelfs hard nodig om mijn bedrijfs­resultaat op peil te houden. Het valt ook nooit te voorspellen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties