Hoveniers winnen Duurzaamheidsprijs BAR-regio

  Hoveniersbedrijf Aardoom uit Ridderkerk en Paul Casteleijn Hoveniers uit Barendrecht zijn beide winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2021 van de BAR-regio. De prijs is uitgeschreven door de drie Gemeentes in de BAR-regio, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Aardoom en Casteleijn zijn beiden aangesloten bij VHG, Wilde Weelde en NL Professionals.

  Het doel van de Duurzaamheidsprijs is om bekendheid te geven aan lokale initiatieven van inwoners en organisaties die bijdragen aan een duurzame samenleving. Aardoom Hoveniers won de prijs – een cheque van €2.500 – voor het idee om door middel van tuincoaches tuin- en terreineigenaren te helpen met verduurzaming. Met het gewonnen geld kan Aardoom Hoveniers de eerste veertig gratis adviezen gaan geven. Het project zorgt voor meer groen in de buitenruimte.

  Tuincoach

  De jury bestond uit leden van de Duurzaamheidskring Ridderkerk. Hun motivatie bij de keuze: „Deze bekende hovenier mag dan al meer dan 200 jaar in het vak zitten, ze gaan mee met de tijd. Aardoom Hoveniers merkte dat er veel over duurzaamheid wordt gepraat maar dat veel tuin- en terreineigenaren moeite hebben om te gaan met wateroverlast en het vergroten van de biodiversiteit. Want hoe vergroen je zonder veel onderhoud, wat is de juiste boom om te planten, welke struiken trekken bijen en vlinders aan? Een gratis tuincoach moet hierin uitkomst bieden.”

  Dionysios Sofronas (links), eigenaar van Hoveniersbedrijf Aardoom, met de cheque voor het initiatief van de tuincoach.

  Voedselbos

  Casteleijn won de prijs met het project Voedselbos bij Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht. „Ziedewij wil in Barendrecht een voorbeeld zijn voor het ontwikkelen van een zo duurzaam mogelijk project op het gebied van voedsel productie en gebouwen,” aldus de jury.

  Het voedselbos, een natuurinclusieve manier van voedselproductie, is het hart van Natuurgoed Ziedewij. Met het voedselbos worden drie werelden gecombineerd die vaak gescheiden zijn: natuur, recreatie en landbouw. Een goed werkend bos-ecosysteem is onderhoudsarm, duurzaam en levert opbrengsten die nuttig zijn.

  Paul Casteleijn (links) met de cheque voor het project Voedselbos Natuurgoed Ziedewij.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties