Tuin en Landschap nieuws Intratuin neemt duizendknoop-stengels uit sortiment

  Intratuin neemt duizendknoop-stengels uit sortiment

  1

  Na een oplettende tweet van een student heeft Intratuin stengels van de Japanse duizendknoop uit het sortiment genomen. Ze werden verkocht als Polygonum-stokken.

  Stefan Hageman, student Forest and Nature Conservation aan Wageningen University, tweette zaterdag 26 mei over de Polygonum-stokken die hij in een Intratuin-vestiging was tegengekomen. De duizendknoop-stengels werden verkocht per bos van vijf stuks:

  Tweet Stefan Hageman Japanse duizendknoop

  De meeste klanten zullen de stengels niet herkennen, Hageman echter wel. Na zijn tweet heeft Intratuin de stengels uit het sortiment van de betreffende vestiging genomen, zo laat het tuincentrum via Twitter weten. De andere vestigingen zijn geïnformeerd over deze actie om daarmee ’alle risico’s’ uit te sluiten.

  Verkoop niet verboden
  De verkoop van duizendknoop is niet verboden in Nederland, noch in de Europese Unie. De invasieve exoot staat niet op de Unielijst van soorten waarvoor een kweek- en handelsverbod geldt. De plant wordt bijvoorbeeld ook nog steeds op tuinplant.nl verkocht.

  De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), adviseert echter wel om maatregelen te nemen om te voorkomen dat de Japanse duizendknoop in de natuur terechtkomt of zich verder verspreidt. Op haar website biedt zij een overzicht van invasieve landplanten die schadelijk zijn voor de Nederlandse natuur of de volksgezondheid.

  Bestrijding duizendknoop
  Stichting Probos heeft in opdracht van de NVWA de ’beslisboom bestrijding duizendknoop’ ontwikkeld om terreinbeheerders en gemeenten te informeren over welke bestrijdingsmethode ze het beste tegen deze invasieve exoot kunnen inzetten.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  vullings Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  vullings
  Gast
  vullings

  Verbod is natuurlijk wel op zijn plaats! De bron verwijderen, bekendheid daaraan geven.