Kabinet richt schadefonds voor geplunderde winkels op

Het kabinet komt met een nieuw fonds winkeliers en andere ondernemers te helpen die schade hebben geleden tijdens de rellen van de afgelopen dagen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie heeft woensdag 27 januari in de Tweede Kamer de oprichting van het fonds ‘Bedrijvenschade bij coronarellen’ aangekondigd, meldt NOS.

De afgelopen dagen zijn bij de rellen winkels kapot gemaakt en geplunderd. De meeste bedrijfsschade kan teruggehaald worden via de verzekering. Maar dat dekt soms niet alle kosten. Daarnaast gaat het kabinet, net als de verzekeraars, ook proberen om de kosten op de daders te verhalen.

Minister Hoekstra van Financiën heeft ook gezegd dat onverzekerde winkeliers een beroep kunnen doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het kabinet heeft hierover gesproken met De Nederlandsche Bank en verzekeraars. De minister verwacht dat alle schade op deze manier kan worden opgevangen.

Grote zorgen over exitstrategie

Winkeliersorganisaties INretail en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) hebben ook grote zorgen over de exitstrategie uit de lockdown. Naar verluidt wil het kabinet eerst de basisscholen open, daarna de contactberoepen en vervolgens de horeca en detailhandel. Volgens directeur Eus Peters van de RND dachten veel ondernemers aanvankelijk dat hun bedrijf de lockdown wel zou overleven. ‘Maar als deze situatie aanhoudt tot april hebben we een heel groot probleem’, tekent Retailnews op basis van berichten in De Telegraaf. Tijdens overleg tussen grote retailers en staatssecretaris Mona Keijzer afgelopen maandag werd geen duidelijkheid gegeven over aanstaande versoepelingen. Het gebrek aan perspectief zorgt volgens Peters voor veel frustratie en machteloosheid bij ondernemers.

Dinsdag 2 februari is er weer een persconferentie waarin premier Rutte waarschijnlijk de exitstrategie zal bespreken. Ondertussen is de detailhandel in gesprek met het ministerie van Economische Zaken in de hoop dat click & collect weer kan worden toegestaan.

Bron: NOS, Retailnews en Telegraaf | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties