Kamperfoelie: tuinplant in juni

Klim-, slinger- en leiplanten zijn zeer populair omdat ze de hoogte ingroeien en zo ook in kleinere tuinen niet veel ruimte innemen. Lonicera (kamperfoelie) is er zo een. De plant heeft de botanische uitstraling die nu zo in trek is, compleet met een weelderige bloei. De plant is daarom gekozen tot tuinplant van de maand juni.

Kamperfoelie groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo’n 180 soorten bekend waarvan er 100 voorkomen in China. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin groeit hij ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, waar de plant veel zon kan vangen.

De bloemen zijn bijzonder: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot begin oktober.

Waar op letten bij de inkoop?

  • Potmaat, het aantal ranken en stokken in de pot en de hoogte van de plant moeten met elkaar in evenwicht zijn en de plant moet stevig geworteld zijn.
  • Als de plant in bloei wordt aangeboden, check dan op rijpheid en al uitgebloeide bloemen. Zonder bloemen helpt een aantrekkelijk label aan de plant de uitstraling te versterken.
  • Lonicera moet bij aanschaf vrij zijn van ziekten en plagen. Let op dat er geen bladluis of meeldauw in de plant zit en dat bruin blad voldoende verwijderd is.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Kamperfoelie staat graag op een plek waar de wortels koel blijven en de bloeiende bovenkant zon krijgt. Hoe meer zon hoe meer bloemen.
  • De grond mag een beetje vochtig zijn. Stenen rond de stam leggen helpt zowel de wortels koeler te houden als tegen het onnodig verdampen van water. Een lage struik ervoor planten biedt ook wat schaduw op de wortels.
  • In de groeiperiode van maart tot mei eens per maand wat gedroogde koemest geven, houdt de bloei op gang.
  • Snoeien hoeft niet, maar mag wel, de plant loopt in de volgende bloeiperiode gewoon weer uit.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties