‘Klokkenluiders van het voorjaar op postzegels’

Op 25 februari geeft PostNL een nieuwe serie postzegels met bloeiende Nederlandse stinsenplanten uit – de klokkenluiders van de lente. Speciaal voor verzamelaars en natuurliefhebbers ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop.

Stinsenplant is de benaming voor een groep planten die van oorsprong voorkwam op landgoederen, boerenhoven en herenhuizen en zich daar handhaafden en verwilderden. Stins is het Friese woord voor stenen huis. Deze tien zegels vormen het tweede vel van de tweede serie postzegels met als thema ‘Beleef de natuur’. Op de twee eerstedagenveloppen van deze serie staan de bloemen van tien stinsenplantjes afgebeeld. Later dit jaar brengt PostNL nog twee andere postzegelvellen uit met in de hoofdrol vlinders (11 juni) en bomen en bladeren (16 september). Voor alle series ontwerpt de NVPH de eerstedagenvelop.

Klokkenluiders

Stinsenplanten zijn voornamelijk voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Veel stinsenplanten komen van oorsprong niet in Nederland voor, maar hebben zich aangepast en zijn verwilderd. Sommige stinsenplanten, zoals het sneeuwklokje en het lenteklokje, worden al vanaf de late middeleeuwen gekweekt. Door de komst van de Engelse tuinen kreeg het aanplanten van stinsenplanten een grote impuls. Op de tien postzegels staan foto’s van de kievietsbloem, kraailook, vogelmelk, armbloemig look, sneeuwklokje, wilde hyacint, winterakoniet, speenkruid, naakte begijn en de bosgeelster afgebeeld.

Bron en foto’s: NVPH

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties