Kwartaalrecord export bloemen en planten

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2021 af met een record exportwaarde van bijna €2 miljard. Dit maakt VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van planten steeg met 31% en van snijbloemen met 26%.

„In veel landen om ons heen zijn er versoepelingen voor de verkoop van bloemen en planten”, verklaart Matthijs Mesken, directeur van de VGB. „Een lager aanbod en hoge luchtvrachtkosten dreef de inkoopprijzen op naar recordhoogte in aanloop naar meerdere bloemen- en plantengeefmomenten afgelopen maand.” In maart werden Vrouwendag en Engelse Moederdag gevierd. Ook viel de aanloop naar Pasen in maart. Hierdoor ontvingen telers goed geld voor bloemen en planten. Het exportrecord staat in schril contrast met de prestatie van Nederlandse tuincentra, waar de verkoop minder goed verloopt door de Nederlandse coronamaatregelen.

In maart exporteerden bloemenhandelaren voor €872 miljoen aan bloemen en planten. Dit is een nieuw record voor maart. In het eerste kwartaal van dit jaar exporteerden handelaren voor €2 miljard, ook een record. Exporteurs voerden 26% meer waarde aan snijbloemen uit en 30,5% aan planten.

Duitsland (+12,1%), Frankrijk (+18,2%) en het Verenigd Koninkrijk (+29,8%) deden het goed ten opzichte van 2019. De export op Italië en Spanje herstelt zich.  

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties