Kwekerij Landjuweel wint Meesterteler Award

  Teler Kees Dogge van kwekerij Landjuweel uit Steenbergen mocht donderdag 7 september de Meesterteler Award in ontvangst nemen. Op de Nationale Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk behaalde hij met Leycesteria formosa ‘Purple Rain’ de hoogste score op de keuring. Ook de VGB en de VBW deelden prijzen uit.

   

  Dogge gaf tijdens de prijsuitreiking aan dat hij eigenlijk niet veel aandacht aan zijn Leycesteria formosa ‘Purple Rain’ had besteed. „Omdat we sinds een paar jaar professioneel bijen houden is de bestuiving en groei wel verbeterd van onze gewassen. Meer sierappeltjes aan de takken, grotere bramen en een mooier gewas met meer bloemen bij de Leycesteria formosa ‘Purple Rain’.” De heester beslaat een gering aantal m2 op de kwekerij. Dogge denkt er over om uit te breiden. Ook de handel pakt het nicheproduct namelijk goed op.

  Handelaren en bloemisten kijken anders

  Met een score van 9,65 had kwekerij Landjuweel de hoogste score op de Nationale Zomerbloemententoonstelling. Een hoge waardering op punten als uniformiteit, rijpheid en vakmanschap is niet nodig om de VGB-Award en de VBW Mijn Bloemist Award te winnen, zo bleek ook dit jaar. Handelaren en bloemisten beoordelen het aanbod anders dan de vakjury.

  De VGB Award 2017 was voor Amarine ‘Belladiva Emanuelle’ van kwekerij Agrofleur Select uit Roelofarendsveen. Voor de lichtroze kleur van de bloemen viel bij de handelaren in de smaak. En de bloemen zijn net als bij de iets dieper roze Amarine’s (een kruising tussen amaryllis en nerine) groot, stevig en goed houdbaar.

  De VBW Mijn Bloemist Award 2017 ging naar teler Jaap Fokker. Zijn Sanguisorba officinalis ’Rising Star’, ofwel pimpernel, werd getypeerd als bijzondere en welkome aanvulling voor een boeket. Teelttechnisch is er volgens Fokker nog wel iets te verbeteren aan het product en het blijft een niche op zijn kwekerij in Kudelstaart.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties