Leegstand winkels neemt verder toe

De leegstand van winkels is in 2014 opnieuw toegenomen. Inmiddels is 9% van de vierkante meters niet in gebruik, tegen 8% in 2013. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen winkels te kampen hebben met leegstand, maar ook kantoren. Volgens het PBL zijn er meer oorzaken hiervoor dan alleen de economische crisis. Een belangrijke structurele oorzaak is bijvoorbeeld het toenemend gebruik van ict. Daardoor zijn nieuwe vormen van winkelen en werken ontstaan zoals webwinkels en telewerken. Ook de afvlakkende bevolkingsgroei (of zelfs krimp in sommige gebieden) en de dalende beroepsbevolking zorgen voor minder vraag naar ruimte. Dit, gecombineerd met een (te) royaal aanbod – met name in de jaren voorafgaand aan de crisis -, heeft geleid tot de huidige leegstandscijfers.

Regionale verschillen
Er zijn behoorlijk grote verschillen in leegstand binnen Nederland: kantorenleegstand komt meer voor in de Randstad, terwijl winkelleegstand vooral een probleem is van perifere regio’s. De leegstand van winkels is het grootst in Oost-Groningen, Zuidwest-Overijssel, Flevoland-Midden en Zuid-Limburg, waar meer dan 11% van het oppervlak niet benut wordt. Vooral veel winkels in centrale winkelgebieden van kleinere en middelgrote steden staan leeg.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving
Foto: INGimage