LTO Nederland stipt pijnpunten in Rijksbegroting aan

In hun gezamenlijke reactie spreken de drie grote werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland van een keurige Rijksbegroting die het kabinet gisteren op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Hun afzonderlijke reactie laat andere accenten horen. Zo plaatst voorzitter Marc Calon van LTO Nederland enkele kritische kanttekeningen bij het extra geld voor toezichthouder NVWA en het groene onderwijs.

Het kabinet heeft voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) incidenteel €25 miljoen gereserveerd. ‘Geld is één en niet onbelangrijk, maar voor ons is vakkundig toezicht belangrijker. Dat is niet altijd hetzelfde als meer geld in een dienst steken’, stelt Calon.

In de begroting van het ministerie van Economische Zaken (EZ) is €6,2 miljoen vrij gemaakt om de kosten voor het groeiend aantal studenten in het hoger agrarisch onderwijs en de universiteit te compenseren. ‘Maar tegelijkertijd daalt de bijdrage van EZ aan de AOC’s en het groene VMBO’, zo stelt Calon, ‘omdat het aantal leerlingen daalt’. In totaal daalt de bekostiging van groene onderwijs van €793 miljoen in 2017 naar €784 miljoen in 2018.  ‘De agrarische sector is blijkbaar in trek als meer studenten aan de HAS en de WUR gaan studeren. EZ financiert deze groei. Helaas wordt het verschil in bekostiging met niet-groen onderwijs niet opgelost. Dat is jammer.’

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties