LTO: ‘Personeelstekort bedreigt oogst- en rooiseizoen’

  LTO Nederland luidt de noodklok over het personeelstekort. Uit een enquête onder 580 agrarische werkgevers, blijkt een zeer dringende vraag naar personeel te bestaan. Maar liefst 84% van de respondenten zegt door het personeelstekort al dit seizoen in de knel te komen bij het oogsten of rooien.

  De Nederlandse arbeidsmarkt kenmerkt zich momenteel als zeer krap. Tegelijkertijd neemt de toestroom van buitenlands personeel af. Nog meer dan anders maken ondervraagden zich zorgen over het rond kunnen krijgen van hun personeelsbezetting. Zij geven aan met name op zoek te zijn naar seizoenswerkers aan het eind van de zomer en het begin van de herfst. Zowel in de open teelten, als in de glastuinbouw en fruitteelt doet dit probleem zich voor, wijst de enquête uit.

  Noodzaak is duidelijk

  LTO Nederland wil in reactie op deze gegevens dat het op korte termijn makkelijker wordt om medewerkers van buiten de Europese Unie in Nederland aan het werk te laten gaan. Eric Douma, portefeuillehouder Onderwijs en Ondernemerschap bij LTO Nederland, zegt dat dat niet zonder meer is toegestaan. „Er is een tewerkstellingstoets nodig, waarbij moet blijken dat het noodzakelijk is dat een persoon van buiten de EU binnen de Unie komt werken”, legt Douma tegenover de EO uit op NPO Radio 1. „Maar gezien dit personeelstekort lijkt dat ons duidelijk, dus wat LTO betreft kan het worden toegestaan.”

  Douma benadrukt daarbij dat het niet zijn wens is dat de niet-Europese werknemers voor minder geld hetzelfde werk gaan doen. „Er moet absoluut niemand onderbetaald worden”, zegt Bouma. „Deze mensen moeten hetzelfde verloond gaan worden als de internationale medewerkers van binnen de EU.”

  In De Boomkwekerij 21-2021 lieten boomkwekers wisselende geluiden horen over of ze handjes tekort kwamen of voldoende hadden. Lees dit artikel nu in ons digitale magazine op digitaal.deboomkwekerij.nl.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  20bet
  7 maanden geleden

  Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  註冊即可獲得100 USDT
  4 maanden geleden

  Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/zh-TC/register?ref=V2H9AFPY