Meer siertelers hebben een On the way to PlanetProof-keurmerk

  Het aantal siertelers in kassen met een On the way to PlanetProof-keurmerk is gegroeid. Nu hebben veertig siertelers in Nederland dit label. Dat is één derde meer dan begin dit jaar.

  Volgens On the way to PlanetProof hebben siertelers met zo’n certificaat samen 290 hectare aan kassen, een stijging van 23% vergeleken met 1 januari 2021. Maar in de sierteelt is het aantal gecertificeerde bedrijven relatief klein (40, red.), zegt het keurmerk op haar website.

  De groei is waarschijnlijk te danken aan de toename van het aantal gecertificeerde bloemisten voor de Barometer Duurzame Bloemist. Dat zijn er in totaal 340. Zij hebben duurzame bloemen en planten nodig, zodat ze die met het certificaat mogen verkopen aan de consument.

  Vraag vaker naar keurmerk

  Ook bij consumenten is dit keurmerk heel bekend. Ontwikkelaar Stichting Milieukeur roept inkopers van sierteeltproducten op om zoveel mogelijk te vragen naar gewassen met het label van On the way to PlanetProof.

  Het keurmerk is een onafhankelijk label waarmee siertelers en andere landbouwproducenten kunnen laten zien dat ze op een duurzamere manier werken. Hiervoor moeten siertelers bijvoorbeeld natuurlijke bestrijdingsmiddelen inzetten en groene stroom gebruiken of opwekken. Het is er voor bloemen, planten, bomen en bloembollen, maar ook voor eieren, zuivel, aardappelen, groenten en fruit.

  Meer dan de helft duurzame gewasbeschermingsmiddelen

  Stichting Milieukeur is niet de enige organisatie met duurzame wensen voor de sierteeltsector. Tuinbranche Nederland bedacht in 2016 een aantal milieuvriendelijke ambities. Eén daarvan: in 2020 moet 60% van de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt duurzaam zijn. Of dit doel is gehaald, kunt u lezen in dit artikel van Vakblad voor de Bloemisterij uit editie 15 van dit jaar.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties