Meld Misdaad Anoniem: campagne om bewustzijn criminaliteit in sierteelt te vergroten

  Meld Misdaad Anoniem start een campagne ‘In plaats van bloemen’ om het bewustzijn van criminaliteit binnen de sierteeltsector te vergroten. Via de campagne worden telers, handelaren en transporteurs opgeroepen verdachte zaken te melden. Bloemen- en plantentransporten blijken ideaal voor (drugs)smokkel, witwassen, arbeidsuitbuiting en fraude.

  Criminelen liften volgens Meld Misdaad Anoniem graag mee op de bedrijvigheid en logistiek in de sierteelt. De aanwezigheid van criminelen heeft een grote impact op bedrijven. Het leidt tot overlast en onveiligheid voor medewerkers. Door intimidatie en afpersing komen mensen ernstig in de knel. Bedrijven lopen financiële of imagoschade op en het zorgt voor oneerlijke concurrentie en uitholling van de sector. Door misdaad te melden, helpen medewerkers en ondernemers om dat te voorkomen, menen de initiatiefnemers van de campagne.

  De campagne wordt ondersteund door de VGB, Royal FloraHolland, gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn, Politie, Openbaar Ministerie, FIOD/Belastingdienst, Riec Den Haag en Riec Amsterdam Amstelland.

  Onderzoek naar zware criminaliteit
  Onderzoekers Edward van der Torre en Anton van Wijk onderzochten zware georganiseerde criminaliteit in de sierteelt, in hun rapport ‘Mainport in de tweede linie, over sierteelt en ondermijning’.  Dat werd in maart 2021 gepresenteerd. Zij concludeerden onder andere dat in de sierteeltsector veel geld wordt verdiend met andere ondermijnende criminaliteit. Er is sprake van systematische fraude, witwassen, oplichting, arbeidsuitbuiting en het smokkelen van onder meer wapens, sigaretten en vuurwerk.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties