Nederland telt veel ondernemende werknemers

Wereldwijd bezet ons land de vijfde plaats qua aandeel ondernemende werknemers in de bevolking van 18-65 jaar. Circa 70% van de ondernemende werknemers in Nederland verwacht dat over vijf jaar minstens vijf medewerkers werkzaam zijn bij de door hen opgezette nieuwe bedrijfsactiviteit.

In veel organisaties ontwikkelen werknemers gevraagd en ongevraagd initiatieven voor nieuwe bedrijfsactiviteiten, zoals nieuwe producten of diensten en nieuwe vestigingen. Dergelijke ondernemende werknemers, ook wel interne ondernemers of intrapreneurs genoemd, komen het meest voor in economisch hoogontwikkelde landen zoals Nederland. Bijna 15% van de werknemers in de economisch meest geavanceerde landen is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe activiteiten voor hun werkgever, terwijl circa 7% een trekkende rol bij deze initiatieven vervult. Een kwart van de ondernemende werknemers in deze economieën is daarnaast bezig om een eigen bedrijf op te richten of heeft plannen dat binnen drie jaar te doen.

Hoog opgeleid
De ondernemende werknemers zitten voornamelijk in de leeftijdsgroep tussen 25 en 54 jaar, zijn vaker man dan vrouw en zijn veelal hoger opgeleid. Ze hebben een positieve perceptie van hun eigen ondernemende vaardigheden en zien vaak nieuwe marktkansen. Ondernemende werknemers zijn actief in zowel grote, middelgrote als kleine organisaties, al komen ze bij de laatste het minst vaak voor. Intern ondernemerschap beperkt zich niet tot private bedrijven maar komt ook veel voor in non-profit organisaties en bij overheden.
Bovenstaande blijkt uit het onlangs gepubliceerde Special Report on Entrepreneurial Employee Activity van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM), waaraan onderzoekbureau Panteia en de Universiteit van Utrecht meewerkten.

Beeld: Panteia