Bloem en Blad Nederlandse diploma’s voor Japanse studenten

  Nederlandse diploma’s voor Japanse studenten

  0

  In Japan is onlangs aan 35 cursisten een diploma Dutch Floral Designer (DFA) of Advanced Dutch Floral Arranger (ADFA)-diploma uitgereikt.

  De 35 cursisten kregen hun diploma op 4 april op de Nederlandse ambassade van landbouwraad Evert Jan Krajenbrink. De meeste van hen moesten hier meer dan 600 km voor reizen. De diploma’s worden erkend door de Nederlandse overheid, in samenwerking met VBW.

  Lange geschiedenis
  De Nederlandse bloemsierkunst kent een lange geschiedenis in Japan. In 1990 startte Mr. Nishio, directeur van importbedrijf Classic Japan Ltd., in Tokio een Nederlandse bloemschikschool om het gebruik en de verkoop van Nederlandse bloemen te promoten. Wekelijks volgden 700 studenten de cursus bloemschikken, die gegeven werd door zeven erkende Nederlandse trainers. Dorien Roling was een van die bloemsierkunstenaars en zij is nog steeds actief. In 1994 werden de eerste Nederlandse bloemschikexamens gehouden.

  Wereldwijd
  De Nederlandse DFA- en ADFA-diploma’s worden over de hele wereld uniform aangeboden. Centraal staat de in Nederland gebruikte techniek om lang van het boeketje bloemen te kunnen genieten. In zijn de lesboeken vertaald en worden de speciale bloemen en gereedschappen uit Nederland overgevlogen. Anno 2017 is er een netwerk van scholen in Japan die het examen ‘Nederlands bloemschikken’ in samenwerking met VBW en de Aeres Hogeschool in Wageningen organiseren.

  Reageer op dit artikel

  avatar