Octrooi op nestkasten voor epr-beheer teruggetrokken

  Storix Boom- en Landschapsbeheer had sinds 2 februari 2021 octrooi op de Vlinderfilterkast voor beheer van eikenprocessierups (epr). Nu trekt het bedrijf dit patent echter terug. Storix was in een juridische strijd verwikkeld met insectendeskundige Silvia Hellingman over het octrooi.

  Octrooi
  Ton Stokwielder met zijn Vlinderfilterkast. Foto Peter Bennink

  Ton Stokwielder, directeur en oprichter van Storix geeft aan dat ze zich het door Hellingman geuite ongenoegen „best wel hebben aangetrokken.” Dit was voor hem een van de redenen om het octrooi terug te trekken. „We zijn niet het bedrijf en het type mensen dat zich dagelijks wil bezighouden met juridisch getouwtrek.”

  Investeringen terugverdienen

  De reden van de octrooiaanvraag was overigens tweeledig, geeft Storix aan in een schrijven. „Enerzijds om de enorme reeds gedane investeringen van Storix deels terug te verdienen. Anderzijds om budget vrij te krijgen voor verder onderzoek van Storix naar de epr en haar natuurlijke vijanden.”

  Toen Hellingman hoorde van de octrooiaanvraag van Storix reageerde ze verontwaardigd. Zij werkte al veel langer met een systeem dat op dezelfde principes gebaseerd was. Toch werd ze door een patentbureau gesommeerd om daarmee te stoppen.

  Een nestkast voor geparasiteerde epr-nesten zoals Silvia Hellingman die al langer gebruikte. Foto: Silvia Hellingman.

  Octrooi delen

  Toen Stokwielder geconfronteerd werd met het ongenoegen van Hellingman, heeft hij voorgesteld het octrooi te delen. Zij stond hier echter niet voor open. „Silvia en ik zitten hier anders in. Zij gaf toen aan dat zij van mening was dat je door octrooirechten en de hieruit voortvloeiende exclusiviteit, gebruik van methoden voor natuurlijke bestrijding van plaaginsecten zoals de eikenprocessierups belemmert. Ik begrijp dat, maar zie ook in dat de door ons ontwikkelde en nog door te ontwikkelen methode zo kostbaar is dat dit alleen realiseerbaar is met een passend verdienmodel”, laat Stokwielder weten.

  Punt achter

  Hellingman op haar beurt is blij dat het de juridische strijd voorbij is. „Ik zet er een punt achter.” Ze vindt het terecht dat het octrooi is teruggetrokken. „Entomologen gebruiken al decennia kastjes met uitvlieggaten om insecten op te kweken. Ik heb bedacht om dit ook voor eikenprocessierupsen te gebruiken. Ik vond het namelijk zonde om de nesten vol parasieten zoals sluipvliegen te laten verwaaien, leegeten door vogels of vernietigen in verbrandingsovens.”

  De Vlinderfilterkast van Storix en de kastjes van Hellingman zijn gebaseerd op hetzelfde principe. In de kasten leg je epr-nesten die door sluipvliegen of -wespen zijn geparasiteerd. Vervolgens hang je ze in de boom. Het volgende seizoen kan een nieuwe generatie parasieten door de uitvlieggaten ontsnappen en de nieuwe generatie eikenprocessierupsen infecteren.

  Lees meer over de strijd om het octrooi of over de eikenprocessierups in het algemeen op het PlatformGroen (met inlog). Abonnees van Tuin en Landschap hebben tot het eind van het jaar gratis toegang tot het platform.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties