‘Omzetstijging bij bloemisten houdt aan’

Flow Accountants meldt in De Bloemist van VBW dat de omzet van bloemisten in de eerste drie kwartalen gestegen is met 10,7%. De marge is wel wat teruggelopen: van 53,5 naar 51,3%. Dit komt voornamelijk door de hoge inkoopprijzen.

Brancheaccountant Flow Accountants doet in magazine De Bloemist van VBW verslag van de eerste drie kwartalen van dit jaar. Het bedrijf maakt daarbij de opmerking dat het om gemiddelden gaat. In de praktijk zijn er in de bloemenbranche ook bedrijven die het zwaar hebben op dit moment. Francesco de Haan van Flow Accountants: ‘Over de eerste drie kwartalen zien we een omzetstijging van 10,7%. De hoogste piek lag in het tweede kwartaal, maar ook in september was er nog een stijging van 9,8%. We kunnen hieruit opmaken dat er nog steeds veel mensen thuis zijn/werken. Daar komt bij dat de uitgaven voor vakantie, horeca of andere ontspanning door de verschillende maatregelen aanzienlijk zijn afgenomen en de consument dus meer te besteden heeft voor in huis.’

Dure bloemen en planten

De marge liep iets terug van 53,5% vorig jaar  tot 51,3% in de drie kwartalen. Volgens de accountant is dit voornamelijk toe te schrijven aan de hoge inkoopprijzen. Bloemen en planten zijn duurder geworden. De arbeidsproductiviteit steeg wel en de personele kosten bleven in absolute zin ongeveer gelijk.

Bedrijven die vooral de zakelijke markt bedienen, zagen een aanzienlijke omzetdaling. Gemiddeld werd 25% minder op rekening verkocht. Veel bedrijven hebben deze omzetdaling kunnen compenseren met de winkelverkoop en online.

Vierde kwartaal

Voor het vierde kwartaal zijn de verwachtingen (zeer) positief, meldt De Haan. ‘De aangescherpte maatregelen houden consumenten nog thuis, dus ze hebben geld te besteden en meer tijd beschikbaar. Het is voor de komende tijd belangrijk om die omzetpiek ook in goede banen te leiden binnen je winkel. We zullen het jaar goed afsluiten en wellicht begin volgend jaar ook weer goed starten, maar de economie zal de gevolgen gaan voelen van de coronacrisis. Hoe en wanneer dat voelbaar zal zijn is moeilijk in te schatten, maar bouw voor jezelf een reserve op voor de tijd die komen gaat, adviseert de accountant.

Bron: Flow Accoutants/VBW | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties