Omzetstijging beïnvloedt CAO Bloemendetailhandel

Gezien de ontwikkelingen in de markt, de omzetstijging bij bloemisten en de drukte in de bloemenwinkels worden de veranderingen in de CAO voor de gespecialiseerde bloemendetailhandel per 1 januari toch doorgevoerd, meldt VBW. Ook stellen de betrokken partijen een CAO-Meldpunt in, waar eventuele misstanden gemeld kunnen worden.

Voor de loonstijging wordt de verandering in het wettelijk minimumloon aangehouden. Deze wordt tweemaal per jaar aangepast: op 1 januari en op 1 juli. Per 1 januari 2021 is de verhoging vastgesteld op 0,29%.

Vanaf januari 2021 is de normale werkweek 40 uur, de loontabel is daarop ook aangepast. Dat betekent overigens niet dat de medewerkers verplicht meer uren moeten gaan werken, als werkgever heb je wel de mogelijkheid om dat in overleg samen af te spreken. Bij het aangaan van nieuwe dienstverbanden kan dit wel direct worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De nieuwe loontabel is wel gebaseerd op 40 uur, dus bij minder uren moet voor het maandloon wel ‘teruggerekend’ worden. VBW heeft hiervoor een online rekentool beschikbaar.

Ook wordt een reiskostenvergoeding toegekend van €0,15 per kilometer. Dit gaat gelden vanaf de 11e km per enkele reis. En per medewerker wordt een (persoonlijk) opleidingsbudget voor vakmatige ontwikkeling toegekend van 0,5% van de loonsom per jaar. De werkgever beheert dit budget en zal in overleg (jaargesprek) met de medewerker de besteding bepalen en invullen.

Meldpunt voor misstanden

Naast bovenstaande afspraken hebben de betrokken partijen afgesproken dat er een CAO-Meldpunt wordt opgestart. Deze website is bedoeld voor werknemers en werkgevers om eventuele misstanden, probleemsituaties en aandachtspunten met betrekking tot de naleving en de inhoud van de CAO te melden.

Bron en foto: VBW

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties