Onderscheiden op planteigenschappen

  In april won Kwekerij Lendert De Vos een prijs voor zijn Hydrangea macropylla ‘Magical Jewel’. Een plant uit eigen veredeling. Inmiddels bestaat 40% van het sortiment uit eigen soorten, maar De Vos ziet zichzelf nog steeds in eerste instantie als vermeerderaar en dan pas als veredelaar.

  Samen met zijn zus Wendy runt hij kwekerij Lendert de Vos in Reeuwijk. Het vermeerderingsbedrijf legt zich toe op Hydrangea macrophylla, H. paniculata, Buddleja en Hypericum. „En niet meer dan dat”, sluit De Vos het rijtje stellig af.

  In het verleden hebben ze op de kwekerij wel meerdere gewassen vermeerderd, maar van lieverlee is dat teruggebracht naar het huidige sortiment. Uitsluitend soorten die onder licentie staan. „Bij vrije soorten switchen afnemers makkelijker tussen ­leveranciers. Je komt daardoor in een prijscompetitie, terwijl ik me wil onderscheiden op plantkwaliteit en eigenschappen”, licht De Vos zijn keuze toe.

  Broer en zus. Lendert: „De werkverdeling gaat organisch. Wendy doet de administratie en het stekgebeuren. Ik de verkoop, buiten en de veredeling.” (Foto: Ketura Sikken)
  Sterke en eigen soorten

  Die kwaliteit is voor De Vos belangrijk. „Planten moeten gezond en sterk zijn. En dan moet je basis goed zijn.” Na jaren zoeken, hebben de ondernemers nu hun eigen moerplanten in Kenia op een kwekerij staan. Van deze moerplanten wordt de stek geknipt en vervolgens naar Nederland gevlogen. „We hebben ook wel gedacht over de optie om de planten daar te laten wortelen, maar ik vind dat transport de kwaliteit dan weer nadelig beïnvloedt. Bovendien is bewortelen ons vak.”

  Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 9. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties