Onderwijs en bedrijfsleven omarmen kleine beroepen

Met het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap, voorheen SOS Vakmanschap, helpt SBB om die beroepen levensvatbaar te houden. Kleine branches en hun unieke opleidingen hebben vaak niet de capaciteit om dat zelf te organiseren.

Landmeter, restauratievakman, goud- en hoefsmid kunnen nu, net als circa 100 andere kleine, unieke beroepen, terecht bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Onderwijs en bedrijfsleven binnen SBB vinden het van groot belang dat deze beroepen en de bijbehorende opleidingen die in hun voortbestaan worden bedreigd, ondersteuning krijgen.

Verder ontwikkelen
,,Modelmakers en collectiebeheerders zijn maar een paar voorbeelden van specialistisch vakmanschap in Nederland die behouden moeten blijven. Het meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap is van belang om ervoor te zorgen dat deze beroepen zich verder kunnen ontwikkelen. Het kleinschalig specialistisch vakmanschap staat en blijft op de kaart’’, aldus Michaël van Straalen, vice-voorzitter SBB en voorzitter van MKB-Nederland.

80.000 beroepsbeoefenaren
De Monitor 2015 laat de trends en ontwikkelingen zien in het land van zeldzame specialistische beroepsgroepen en kleinschalig beroepsonderwijs. 2015 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar. Met feiten, cijfers, trends en praktijkcases beschrijft de monitor wat beroepsonderwijs en bedrijfsleven de afgelopen periode samen realiseerden en waar ze alert moeten blijven. Het gaat om 100 zeldzame specialistische beroepsgroepen, 80.000 beroepsbeoefenaren (1,1% van de beroepsbevolking, van wie tweederde zzp’er), 82 kleinschalige opleidingen (1,2% van de mbo-studenten) en 78 gemelde beroepen.

Bron: SBB | foto: Ingimage