Onderzoek naar nuttig gebruik ‘corona’-overschot planten

Gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) steunen het onderzoek naar alternatieven voor tuinbouwproducten die anders vernietigd worden of gebruikt zouden worden als compost. Het onderzoek richt zich met name op plantinhoudstoffen, die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld kleur-, geur- en smaakstoffen.

Omdat met het vernietigen van tuinbouwproducten ook nuttige inhoudstoffen verloren gaan, heeft een aantal partijen het initiatief genomen voor een onderzoek naar gebruik voor oliën, kleurstoffen, hydrolaten (natuurlijk aromatisch water) en gedroogde plantendelen. Laboratoriumbedrijf VARTA voert dit onderzoek uit in opdracht van BioBoost. Het maakt van twintig tuinbouwproducten monsters die worden aangeboden aan ondernemers in de cosmetica-, geur- en smaakindustrie.

Financiers van het onderzoek zijn de gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en Stichting Innovatie Glastuinbouw en het wordt vanuit de EU aangevuld via Bioboost. Wethouder Albert Abee van Westland: ‘De coronacrisis is een trieste aanleiding. Maar met dit onderzoek willen we biobased mogelijkheden voor de tuinbouw aantonen, zodat de sector toch de vruchten kan plukken van deze crisis. Planten hebben nu eenmaal meer potentie dan waar we nu meestal van uitgaan.’

Bron: Greenport West-Holland | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties