Tuin en Landschap nieuws Onderzoek naar vlo en schimmel tegen Japanse duizendknoop

  Onderzoek naar vlo en schimmel tegen Japanse duizendknoop

  1

  Kunnen een bladvlo en een schimmel tegen de Japanse duizendknoop worden ingezet? Dat gaat een consortium aan partijen de komende tijd onderzoeken.

  Bladvlo en schimmel Japanse duizendknoop
  De bladvlo Aphalara itadori en de schimmel Mycosphaerella polygoni-cuspidati. (Bron: CABI)

  Natuurlijke vijanden
  Het gaat om de bladvlo Aphalara itadori en de schimmel Mycosphaerella polygoni- cuspidati. Uit Brits onderzoek is gebleken dat deze twee natuurlijke vijanden het meest kansrijk zijn tegen Japanse duizendknoop én veilig voor de inheemse biodiversiteit. Dit onderzoek in Groot-Brittannië werd uitgevoerd door CABI, een onafhankelijk instituut gespecialiseerd in biologische bestrijding.

  In kassen en in het veld
  Het Nederlandse onderzoek richt zich op de inzet van deze bestrijders in ons land. De schimmel lijkt in het laboratorium een effectieve bestrijder die het bladweefsel laat afsterven. Het onderzoek gaat kijken of dit ook opgaat in kassen en in het veld. Kortom: wat is de effectiviteit onder natuurlijke omstandigheden?

  Niet voortplanten
  De schimmel moet net als een chemisch bestrijdingsmiddel herhaaldelijk worden toegepast. Hij kan zich namelijk niet voortplanten: in de oplossing wordt maar één zogenoemd mating type opgelost, terwijl er voor reproductie twee typen nodig zijn.  „Wanneer de plant door een infectie met de schimmel doodgaat, gaat de schimmel zelf dus ook dood’’, aldus Joyce Penninkhof van Probos. Hiermee is de toepassing van de schimmel veiliger omdat wordt voorkomen dat in de natuur de schimmel genetisch recombineert.

  Veel vlooien
  In het laboratorium blijkt de bladvlo de Japanse duizendknoop al aan te tasten, wanneer er slechts kleine hoeveelheden van het insect worden uitgezet. Wanneer er veel vlooien worden losgelaten kunnen zij jonge planten zelfs doen stoppen met groeien en doden. Hoeveel schade de bladvlo in het Nederlandse klimaat aan de duizendknoop toebrengt, is nog onduidelijk. De onderzoekers willen daarom een veldexperiment uitvoeren.

  Toestemming?
  Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft toestemming verleend voor het onderzoek met de schimmel. De aanvraag voor de ontheffing voor het onderzoek naar de bladvlo is op 12 december ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uitsluitsel hierover wordt normaal gesproken na dertien weken gegeven.

  Overleven in de winter?
  Voor het onderzoek naar de schimmel is twee jaar uitgetrokken, de bladvlo wordt gedurende één groeiseizoen en één winter onderzocht. „Kan het insect hier de winter overleven?’’, verduidelijkt Penninkhof.

  Het onderzoek wordt uitgevoerd door CABI, Universiteit Leiden, Koppert en Probos in samenwerking met financierende partijen. De Stichting toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) coördineert het traject in opdracht van vele probleemhouders.

   

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  adriaan Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  adriaan
  Gast
  adriaan

  Issue is natuurlijk dat je zonder het te weten per ongeluk in een bepaalde populatie duizendknoop de andere mating type tegen kan komen die zich daar niet heel goed kan voortplanten maar zich daar nog net verborgen in staande kan houden. Dan heb je opeens een explosie van zich wel voortplantende schimmels. oops. Zelfde issue met de bladvlo. Zelfs als het resultaat zou zijn dat de bladvlo niet onze winters overleeft kan er een populatie aanwezig zijn op een zich ergens verstopte populatie duizendknoop in een kas of ergens anders wat net iets meer beschutting geeft waardoor die wel de… Lees verder »