Onderzoek: planten sfeerbepalend op balkon en terras

Aan de vooravond van het buitenzitseizoen heeft Mooiwatplantendoen.nl een onderzoek gehouden onder balkon- en terrasbezitters. Belangrijkste conclusie: planten zijn sfeerbepalend op balkon en terras. Daarnaast blijken Nederlanders een duidelijke voorkeur te hebben voor bloeiende planten.

Naar schatting heeft 75% van de Nederlandse huishoudens een balkon of terras. Deze mensen geven het eigen balkon of terras een gemiddeld rapportcijfer van 6,7. De tevredenheid neemt per leeftijdscategorie toe: van een gemiddeld rapportcijfers van 5,9 (18-34 jaar) tot een 7,3 (55 jaar en ouder). Op de vraag of planten voor een positieve, prettige sfeer zorgen op het balkon of terras antwoordt maar liefst 86% met ‘ja’.

Liever kleur
Op balkon en terras zijn bloeiende planten verreweg favoriet (61%) gevolgd door groenblijvende planten (25%) en ‘kruiden & fruitboompjes’ (8%). Slechts 6% van de Nederlanders wil geen planten. De vijf populairste bloeiende planten voor balkon en terras (op basis van cijfers van veiling Royal FloraHolland april 2016) zijn: Hydrangea, Geranium, Zantedeschia, Osteospermum en Mandevilla.

Koopgedrag
De meeste mensen (52%) besteden jaarlijks tussen de €10 en €50 aan balkon- en terrasplanten. Zo’n 38% geeft tussen de €50 en €250 uit. Ouderen besteden relatief meer aan planten dan jongeren. 84% van de plantenkopers gaat wel eens naar het tuincentrum terwijl plantenwebshops nog onbekend lijken. Slechts 2% koopt online wel eens balkon- en terrasplanten. Behalve in het tuincentrum worden planten ook gekocht bij supermarkten (22%), bouwmarkten (21%), bloemisten (17%) en op de markt (17%).

Marktonderzoek
Het Balkon & Terrasonderzoek 2016 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Mooiwatplantendoen.nl. Het marktonderzoek werd begin april 2016 gedaan.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Geranium (Pelargonium)