Onzekerheid maar ook perspectief voor mechanisatiebranche

  De mechanisatie- en techniekbranche heeft een redelijk stabiel bedrijfseconomisch jaar achter de rug. Tegelijk zijn de vooruitzichten onzeker als gevolg van onduidelijkheid rond stikstof en klimaatmaatregelen. Dat zei Menko Boersma, de kersverse voorzitter van Fedecom tijdens de jaarvergadering van de branchevereniging.

  Boersma is dga van mechanisatiebedrijf GroeNoord met zestien vestigingen in Noord-Nederland. De nieuwe voorzitter wil zich inzetten voor een toekomstgerichte branche van leveranciers van techniek en machines voor agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek. Daarbij ziet Boersma wel uitdagingen voor de branche: „Het ondernemerschap is goed ontwikkeld, maar de rentabiliteit kan door verdere professionalisering en opleiding verbeteren.”

  Menko Boersma is de nieuwe voorzitter van Fedecom. (Foto: Fedecom)
  Investeringsruimte

  Door onzekerheid op gebied van stikstof, klimaat en gewasbescherming is er ook onduidelijkheid over de investeringsruimte in nieuwe technieken. Dit geldt volgens Boersma zowel voor bedrijven in de branche zelf als voor afnemers zoals boeren, loonwerkers en groenbeheerders. Tegelijk zijn deze onzekerheden aanjagers van innovatie en toepassing van nieuwe precisietechnieken en digitalisering in de branche.

  Vanwege de coronamaatregelen zijn Fedecom-beurzen ATH en GTH uitgesteld en zullen nu samen in 2022 worden georganiseerd. Op 10 maart wordt een digitale beurs, ATH Digitaal gelanceerd. (Foto: Tuin en Landschap)
  Opleidingsplatform

  Fedecom heeft initiatieven ontwikkeld op gebied van onderwijs. Zo is er het opleidingsplatform Tim (techinmotion.nl). Dit is een kenniscentrum voor mobiele technologie en innovatie. Behalve Fedecom zijn ook Bouwend Nederland, BMWT en KOMAT betrokken. Het aantal leerlingen nam afgelopen jaar met 8% toe. Boersma wil ook het aantal technische keuringen van machines en gereedschap via het eigen VA-Keur verder laten groeien.

  ATH Digitaal

  Het nieuwste initiatief van Fedecom is ATH Digitaal. Dit platform moet de informatie- en kennisuitwisseling bevorderen. Boersma: „Het platform brengt de leveranciers, de merken met nieuwste machines in de branche bij elkaar.” De virtuele beurs gaat op 10 en 11 maart live en is daarna 24/7 online voor iedereen toegankelijk. Zo’n 150 merken hebben zich inmiddels aangemeld.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties