Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Opkweek zomerbloem uit zaad in twee handen

  Opkweek zomerbloem uit zaad in twee handen

  0

  Er zijn er nog maar twee vermeerderaars, Florensis en Stars-Plant, die zomerbloemen opkweken uit zaad. Niet iedereen vindt deze situatie wenselijk, al lijkt de markt nauwelijks ruimte te bieden voor meer bedrijven die zich specialiseren in de opkweek van zomerbloemen uit zaad.

  Florensis heeft fors geïnvesteerd in professionalisering van zijn kasuitrusting in Rijsenhout. Zo is recent uitgebreid met 1,4 ha tot 3,5 ha. In het hoogseizoen huren ze kasruimte bij. Stars-Plant vermeerdert een breed sortiment zomerbloemen uit zaad, vergelijkbaar met Florensis. Qua type bedrijf zijn ze echter niet te vergelijken. Hun kasoppervlak van 1,5 ha is aanzienlijk kleiner en Stars Plant is nog een echt familiebedrijf.

  Ruimte voor extra spelers

  Twee bedrijven die zomerbloemen zaaien en opkweken voor telers. Is dat voldoende, is er ruimte in de markt voor extra spelers? Sommige telers vinden van wel. Meer aanbod is meer concurrentie. Dat komt de prijs en kwaliteit van het  uitgangsmateriaal ten goede. En waarschijnlijk is er dan meer keuze in sortiment.

  Aan de andere kant lijkt het zomerbloemensegment, dat relatief veel kleine gewassen kent, redelijk lastig voor een rendabele manier van opkweken. De twee ‘overblijvers’ zijn blij dat ze ook lisianthus in hun pakket hebben én meerdere exportklanten.

  Een analyse over de opkweek van zomerbloemen uit zaad leest u deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Digitaal lezen (na inloggen) kan natuurlijk ook.

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar