Overheden kopen te weinig duurzaam in

In de praktijk komt er weinig terecht van de ambitie van overheden om duurzaam in te kopen. Dat concluderen MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens onderzoek van Ecorys is de focus op duurzaam inkopen sinds 2010 met zo’n 42% afgenomen.

Voor goed en duurzaam inkopen ontbreekt veelal de nodige kennis en ervaring. Inkopen is nu nog te veel een risicomijdend, bureaucratisch proces van afvinken en stapelen van eisen, waarbij weinig ruimte is voor innovatieve en duurzame oplossingen. Daarmee laat de overheid kansen voor innovatie en duurzaamheid in de maatschappij liggen en worden ondernemers met onnodig hoge administratieve lasten opgezadeld .

Zonde
Als de overheid, die jaarlijks een megakoper is voor tientallen miljarden, de eis tot duurzaamheid centraal stelt, kan dit aanstormende innovaties over hun marktdrempel helpen en zo bijdragen aan groei en banen. Het is dus zeer effectief om juist deze uitgaven gestructureerd in te zetten als strategisch economisch instrument voor verduurzaming. Zonde dat dat niet gebeurt, zo stellen de ondernemersorganisaties.

Regie bij Rijk
In 2011 boden MKB-Nederland en VNO-NCW overheden al een advies aan met elf concrete aanbevelingen. Beleid kwam er wel, maar verandering op de werkvloer bleef uit. Om duurzaam inkopen nu wel van de grond te krijgen, moet het Rijk weer de regie in handen nemen door samen met andere overheden te komen met een nieuw programma voor 2015 – 2020. Dit moet leiden tot meer duurzame innovatie, lagere inkoopkosten over de levensduur en minder bureaucratie bij de inkoop.

Bron: Nieuwsbank