Regen krijgt gladiolenshow niet klein

  Tijdens de gladiolenshow in Lisse waren volop nieuwe producten te zien. ’De variatie was groot en er werd een keur aan nieuwe cultivars en zaailingen geshowd’, meldt branchevereniging KAVB in een persbericht. Het winderige en regenachtige weer van de laatste tijd was niet te herkennen in het geshowde product. ’De kwaliteit was over het algemeen goed.’

  De show was onderdeel van de Gladiolentweedaagse die CNB 2 en 3 augustus in Lisse had georganiseerd. De gladiolen worden gekeurd door de KAVB. Daarbij worden drie categorieën gehanteerd: grootbloemige, kleinbloemige en overige gladiolen, waaronder species kruisingen en cultivars behorende tot het nanus-, primulinus, colvillii- , tubergenii- en ramosussortiment.

  Binnen de grootbloemige gladiolen was de competitie het hevigst. Zo liet Challa Gladiolen uit Laag Soeren een aardige collectie zien waarbij ’Prince of Orange’ en de crème-witte zaailing 326906 de aandacht trokken. Prisma Gladiolus bv uit ’t Zand zond een grote collectie in, met het zwaartepunt op nieuwigheden. Verschillende zaailingen werden uitgekozen als potentiele winnaar. 06-196-02 en 05-100-347, een donker blauwpaarsige cultivar met fluwelige gloed, de groenige 10-061-01 en de oranje 04-212-03. Bij de inzending van Stichting Glaco uit Ens vielen ‘Flevo Eskimo’, ‘Flevo Snow’ en ‘Flevo Ice’ op. Bij Snoek Breeding uit Ens ging de aandacht naar de rose AG 826-2. Uit deze eerste selectie kwamen twee toppers naar voren: ‘Flevo Ice’ en ‘Flevo Snow’. Beide inzendingen in prima kwaliteit, beide wit, maar uiteindelijk gaf de naar het oordeel van de jury betere knoppresentatie van ‘Flevo Ice’ de doorslag. ‘Flevo Ice’ was de beste grootbloemige gladiool op de keuring.

  Bij de kleinbloemige gladiolen viel de tweekleurige ‘Kitty’ van Snoek-Begon uit Balkbrug op te midden van een grote collectie kleinbloemigen met o.a. ‘Zita’, ‘Tickatoo’ , ‘Maggie’ en ‘Avelien’. Ook bij Prisma Gladiolus waren twee zaailingen die bij de kopgroep voor de jury behoren: de blauwvioletachtige 06-672-01 en 10-454-05. Deze laatste, tweekleurige cultivar werd tenslotte uitverkoren, er was simpelweg niets op aan te merken, de kwaliteit was goed, de uniformiteit was in orde, kortom de winnaar.

  Bij de laatste categorie, de groep overige gladiolen, showde Chr. Van der Salm uit Lisse natuurlijk verschillende zaailingen, en ook Prisma had een paar specieskruisingen in haar collectie. Gebr. P. & M. Hermans uit Voorhout stal echter de show met een geweldige collectie nanus gladiolen in optima forma. De firma kreeg een Gouden medaille voor deze prestatie. In deze collectie waren een drietal cultivars die een kopgroep vormden. De witte 13-11 kon op veel waardering rekenen, maar de echte strijd ging tussen 06-05 paars en de rose zaailing Rosanne. Beide cultivars waren toppertjes en kenden elk hun eigen supporters binnen de jury. Bij stemming moest Rosanne het onderspit delven en wist uiteindelijk de paarse zaailing het erepodium te bereiken.

  De show is op 3 augustus nog te zien in het handelscentrum van CNB in Lisse. Op de Facebookpagina van de KAVB staat een fotoverslag van de keuring.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties