RFH maakt duurzaam inkopen op de klok zichtbaarder

Royal FloraHolland maakt met ingang van 16 oktober op de veilingklok per kweker zichtbaar of deze de certificaten heeft waarmee aan de minimale FSI-normen (Floriculture Sustainability Initiative) wordt voldaan. Volgens de veiling vervult het hiermee nadrukkelijk een vraag vanuit de markt.

Door het tonen van het FSI-logo op de klok is nu direct zichtbaar of een kweker – afhankelijk van het productieland – de vereiste certificaten heeft waarmee aan de FSI-criteria wordt voldaan. Ook kan in het aanbod vooraf geselecteerd worden op deze kwekers. Zo wordt het veel makkelijker om duurzaam in te kopen op de marktplaats. Hiervoor moest de koper dat zelf afleiden uit de diverse certificaten op het klokfront. Het vastleggen van de certificaten per kweker en het daaruit afleiden of een kweker aan de minimale FSI-criteria voldoet wordt gedaan door Floricode.

De leden van FSI werken samen om de productie en handel in bloemen en planten verder te verduurzamen. De gezamenlijke ambitie is dat in 2020 90% van de verhandelde bloemen en planten verantwoord geproduceerd is. Jeroen Oudheusden, Executive Officer FSI: ‘De vraag naar duurzaam geproduceerde bloemen en planten neemt ook vanuit de retail en consumenten sterk toe. Ik verwacht dat dit een stimulans is voor kwekers in binnen- en buitenland om de certificaten die voldoen aan de FSI-criteria te behalen.’

Linksboven Marcel Zandvliet, Dutch Flower Group, rechtsboven Maarten Bánki, Royal FloraHolland en linksonder Jeroen Oudheusden, FSI.

Kwekers die nog geen certificaat hebben, vraagt de veiling om te beginnen met digitale milieuregistratie en milieucertificering. ‘Uiteindelijk streven we ernaar dat alle kwekers voldoen aan de FSI criteria, dus ook met betrekking tot Good Agricultural Practices (GAP) en op sociaal gebied. Anderzijds vragen we de handel om gecertificeerd duurzaam in te kopen. Dat maken we nu makkelijker door FSI te tonen op de klok. Alleen zo kunnen we samen de reputatie van onze producten, onze sector en onze gezamenlijke marktplaats beschermen’, aldus Maarten Bánki, manager Duurzame Ontwikkeling Royal FloraHolland.

Bron en foto: Royal FloraHolland

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties