Roos symbool van Grootouderdag

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, van 30 september tot en met 7 oktober, staan ontmoeting en verbinding centraal. Als onderdeel van deze week wordt op zondag 3 oktober Grootouderdag gevierd. De roos is dit jaar het symbool van Grootouderdag.

Grootouderdag vindt zijn oorsprong in Italië en is een initiatief van Charles Lansdorp: ‘De basis werd gelegd in Italië in 1997 met een educatief project met bloemen en planten op basisscholen. Een belangrijk onderdeel was een teken- en gedichtenwedstrijd voor kinderen gericht op grootouders. Dat bleek zo’n succes dat het uitgroeide tot een ‘eigen’ dag voor opa’s en oma’s. In 2005 is Grootouderdag (Festa dei Nonni) officieel erkend door het Italiaanse parlement.’ Via de Felini Foundation, opgericht door Lansdorp met als doel om generaties met elkaar te verbinden, is Grootouderdag nu opgenomen in de Week tegen Eenzaamheid.

Liefdevolle uitstraling roos

Omdat de roos een liefdevolle uitstraling heeft, is hij gekozen tot symbool voor Grootouderdag. In aanloop naar 3 oktober worden diverse creatieve activiteiten voor kinderen met bloemen en planten georganiseerd in verzorgingshuizen, bibliotheken, scholen en BSO’s. In de speciale pakketten voor de BSO’s zijn behalve de roos ook germini’s en bessentakjes toegevoegd. Ze zijn belangeloos aangeboden door veredelaar Dümmen Orange en groothandelaar Willemsen uit Apeldoorn. Smithers-Oasis heeft schaaltjes met steekschuim ter beschikking gesteld en Chrysal voegde een zakje bloemenvoeding toe. Om de actie Grootouderdag praktisch mogelijk te maken hebben het Dela Fonds en stichting Stimuflori financiële ondersteuning geboden.

Bron en foto’s: Grootouderdag/Mooiwatbloemendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties