‘Royal FloraHolland is nog niet uit de coronacrisis’

Royal FloraHolland loopt nog niet in op de achterstand in omzet. Dit komt doordat het volume dat via de veiling wordt verhandeld achterblijft. Algemeen directeur Steven van Schilfgaarde: „Wij leven van volume en dat betekent dat wij nog niet uit de crisis zijn.”

De veiling mist momenteel nog altijd een deel van de normale bloemenaanvoer. Dit komt doordat er geen evenementen plaatsvinden in de afzetlanden. Van planten worden dezelfde hoeveelheden aangevoerd als andere jaren.

„Wij missen zo’n 10 tot 15% volume. Wij verwerken daardoor een lager volume karren. Door het kleiner worden van transacties en de 1,5 meter economie hebben we hier ook nog eens meer werk aan en daardoor hogere kosten. Per saldo zitten wij dus nog steeds met een probleem. We zijn nog steeds niet uit de crisis”, vertelt Steven van Schilfgaarde.

Geen grote reorganisatie

Op 24 april gaf Van Schilfgaarde tijdens een persconferentie al aan dat de veiling aan het eind van het jaar tientallen miljoen verlies zou lijden door de coronacrisis.

Royal FloraHolland probeert de crisis op twee manieren te pareren. Ten eerste door de implementatie van haar strategie. De veiling wil een efficiënt en duurzaam platform zijn en ze wil de regie over de logistiek van kweker tot handelaar.

„Ten tweede proberen we kosten te besparen om het gat dat we hebben zoveel mogelijk te dichten”, zegt Van Schilfgaarde. Kostenbesparing zit in uitstel van projecten, als bijvoorbeeld onderhoudsprojecten en het reduceren van het inhuren van externen. Bovendien is de veiling kritisch op vacatures. Volgens Van Schilfgaarde heeft Royal FloraHolland nog geen grote reorganisatie op het oog.

€300 miljoen

Met veel kwekers gaat het momenteel wel beter dan in de eerste weken van coronacrisis. Halverwege de maand mei lag de omzet die ze via de veiling realiseren €400 tot 450 miljoen achter bij vorig jaar. Nu is dat nog €300 miljoen. Door gemiddeld hogere prijzen hebben kwekers iets van de achterstand ingehaald.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties