Rustige, maar nuttige eerste dag Trade Fair Naaldwijk

‘Het viel niet tegen’. Dat vertelden standhouders over het bezoek en de gesprekken op de eerste beursdag in Naaldwijk. Enkele kwekers en handelsbedrijven gaven vooraf al aan niet naar de Trade Fair te komen. Degenen die er wel waren, die hadden voldoende tijd om te praten over handel, en over de impact van het coronavirus.

In veel gesprekken werd gelinkt aan het coronavirus. Levering van een grote partij hortensia is daardoor bij een teler minstens een week uitgesteld, wisten beursgangers te melden. Een bekend Italiaans handelsbedrijf koopt sowieso geen bloemen en planten, voegden anderen toe. De vraag naar perkgoed is ondanks de goede weersvoorspelling voor komende periode nog behoorlijk rustig. Reden: afnemers nemen geen risico’s, want gaan consumenten vanwege het besmettingsgevaar wel naar winkels, tuincentra en dergelijke? En zijn publiekstrekkers als versmarkten wellicht binnenkort bij wet verboden?

Niet de beursvloer op

Het was rustig in de paden en de stands tijdens de eerste dag van de Trade Fair in Naaldwijk. Vanwege perikelen rond het coronovirus was dat te voorspellen. Enkele kwekers gaven kort voor de opening al aan dat zij hun gereserveerde standruimte niet gingen invullen. Meningen over dat besluit zijn verdeeld, viel te beluisteren bij collega’s die wel aanwezig waren in Naaldwijk. Enkele handelaren gaven officieel en soms pas kort voor de opening door dat hun personeel de beursvloer niet op mocht. Niet ieder personeelslid hield zich daar aan; ze werden gespot door telers die zaken met hen doen. En als die inkopers niet kwamen, dan belden ze, dus we konden evengoed handel drijven, gaf een teler aan. Voor een telefoongesprek was vaak tijd genoeg. Het was immers niet heel druk.

De Deense potplantenkwekerij By Growers, met 20 ha een van de grootste tuinbouwbedrijven van Denemarken, legde in de stand met een groot bord uit waarom verkoper Jesper alleen telefonisch en via Whatsapp te spreken was. Jesper en de rest van het verkoopteam waren afwezig vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus. By Growers wilde de veiligheid van zijn team niet in gevaar brengen en hield ze thuis.

Tevreden over eerste beursdag

Veel telers gaven aan dat ze tevreden waren met de aanloop op de eerste dag. Minstens tien tot soms wel achttien gesprekken met afnemers op een dag, dat red je niet als je die met de auto moet bezoeken. Met zo’n 300 standhouders is de Trade Fair Naaldwijk voor bezoekers goed te behappen. Goed dat hij niet afgelast is, gaven diverse vakgenoten aan. Sommigen blikten alvast vooruit naar de Spring Fair Aalsmeer, op 8 en 9 april. Check tijdig of de handel daar gaat komen, want anders heeft die beurs voor telers geen zin, was het advies aan medewerkers van Royal FloraHolland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties