Scholiere bedenkt naam ‘Red Sakura’ voor nieuwe daglelie

Heemskerk Vaste Planten introduceert een nieuwe Hemerocallis, een daglelie, onder de naam ‘Red Sakura’. De naam is bedacht door Julia Stam van De Noordwijkse School. Aanleiding was het educatieproject dat het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk organiseerde waarbij meer dan 500 basisschoolkinderen zijn uitgenodigd voor een bezoek aan een kwekerij.

De Noordwijkse School bracht met de groepen 6, 7 en 8 een bezoek aan Heemskerk Vaste Planten in Noordwijk. Directeur Gerard Heemskerk gaf een rondleiding over het bedrijf: van de stekken in de kas naar de planten op het land. Een bezoekje aan de koelcel en het plaatsnemen in een trekker waren één van de hoogtepunten. Thuis gaan de scholieren zelf aan de slag met het kweken van de ontvangen plantjes.

Zij kregen ook een extra opdracht: een naam bedenken voor een nieuwe oranje Hemerocallis. Er werden bijna 70 namen bedacht. Voor deze specifieke bloem valt de keus op Hemerocallis ‘Red Sakura’. Sakura verwijst naar een nieuw begin.

Dinsdag 6 juli werd de winnaar bekendgemaakt in het bijzijn van alle kinderen. Na een korte toespraak overhandigde Gerard de prijs en oorkonde aan Julia Stam uit groep 6. Zij heeft de eer dat haar naamgeving gekozen is voor de nieuwe bloem. Deze Hemerocallis zal vanaf 2023 te koop zijn.

Praktijkbezoeken stimuleren

Schooldirecteur Bob van Zanten liep ook mee met de laatste groep bij Heemskerk. ‘Wij zijn een school die praktijkbezoeken erg stimuleert. Juist op deze manier blijft de kennis veel beter geborgd. De kinderen waren zeer enthousiast en dit brengt ze dichter bij de natuur en de agrarische activiteiten hier in Noordwijk’.

De thuisopdracht, het kweken van de ontvangen plantjes, wordt in het najaar beoordeeld en dan wordt bekend wie de beste ‘kweker’ is. Inmiddels heeft ook het laatste bezoek van dit schooljaar plaatsgevonden, deze keer bij een zomerbloemenkwekerij. En in het najaar staan weer nieuwe bezoeken gepland.

Vlnr: Bob van Zanten, Julia Stam en Gerard Heemskerk.
 

Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk

Het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk investeert in de toekomst van de jeugd. Dat wil het fonds doen door de kinderen van de basisscholen in Noordwijk te betrekken bij de streek over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, kunnen scholen een bezoek brengen aan de Noordwijkse kwekers. Dit educatieprogramma dient ook als pilot voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs & Arbeidsmarkt.

Bron en foto’s: Creatizz Promotie Sierteelt

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties