Sparren: tuinplanten van december

Ze zijn volgens Bloemenbureau Holland niet alleen mooi voor de feestdagen, maar het hele jaar door. Picea en Abies zijn daarom gekozen tot tuinplanten van de maand december.

Picea (spar) en Abies (zilverspar) zijn de grote smaakmakers van december, maar vlak niet uit wat ze ook de rest van het jaar kunnen betekenen aan groen en interessante focuslijnen in de tuin. De keuze in het assortiment is groot en elke spar heeft weer zijn eigen persoonlijkheid. Zo zijn er soorten die rechtstreeks uit een Japanse tuin lijken te komen, interessante silhouetten met hangende en volle sparren met een blauwgrijs waas. Ook zonder decoratie of lichtjes al prachtig om te zien én ook de rest van het jaar altijd groen in de tuin.

Grijsgroen

Abies groeit in de Kaukasus en Klein Azië, andere soorten groeien ook in Korea, Japan en Noord Amerika. Hij heeft lange, platte naalden. De kleur is grijsgroen met soms een zilveren waas. Zilverspar heeft kegels op de takken die deels uit elkaar vallen, maar waarvan de kern blijft staan. Afhankelijk van de soort groeit hij in een smalle pilaarvorm of in een typische kerstboomlook.

Klassieke sparvorm

Picea is inheems in grote gebieden van Noord-, Centraal- en Oost-Europa en grote delen van Azië. Dit is officieel een winterharde naaldconifeer, maar ziet eruit als een naaldboom, vaak compleet met kegels onder de takken. Hij kan een klassieke sparvorm hebben, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar ze kunnen ook een bolvorm hebben, als piramide gekweekt zijn of hangende takken hebben. Picea abies wordt het meest verkocht. Vaak wordt deze zonder kluit aangeboden waardoor de boom op een kruis of kerstboomstandaard geplaatst moet worden. Deze typische kerstboom is er vanaf 50 centimeter. Bepalend voor de sierwaarde is vooral de bezetting van de takken en de vorm van de boom. Nadeel van deze soort is dat hij binnen na verloop van tijd vaak veel naalden verliest. De spar in een standaard met water plaatsen of kiezen voor een boom met kluit kan dit proces uitstellen.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties