Strenge lockdown vrijwel zeker met drie weken verlengd

De strenge lockdown die in december is ingesteld om het aantal coronabesmettingen terug te dringen wordt met drie weken verlengd. Daarnaast wordt het financiële steunpakket voor bepaalde sectoren uitgebreid. Volgens Haagse bronnen is dat de uitkomst van beraad op het Catshuis op zondag 10 januari, meldt NOS.

Omdat de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn, hebben verschillende deskundigen gepleit voor verlenging van de maatregelen en hun adviezen worden voor een groot deel gevolgd. Alleen voor de basisscholen wil het kabinet bekijken of de verlenging na 18 januari korter kan duren dan drie weken. Dat hangt af van nader onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de Britse variant van het coronavirus voor leerlingen in de basisschoolleeftijd.

Verlenging van de lockdown zou voor bloemisten betekenen dat zij in elk geval tot en met maandag 8 februari buiten mogen verkopen, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Morgenavond, dinsdag 12 januari, geeft premier Rutte weer een persconferentie en zal hier meer duidelijk over worden.

Uitbreiding steunpakket

De uitbreiding van het steunpakket is bedoeld om bedrijven tegemoet te komen die door de verlenging van de lockdown nog meer schade oplopen. Met extra steun moet worden voorkomen dat veel bedrijven alsnog omvallen. INretail, branchevereniging van non-foodwinkels, verwacht een ‘tsunami aan faillissementen door de verlengde lockdown. ‘Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad.’ Aan een flitspeiling van INretail, waar Retailnews melding van maakt, deden 1.300 ondernemers mee. Ruim zestig procent zegt nu al te weten dat hun onderneming dit jaar moet afslanken. INretail wil een veel ruimere voorraadvergoeding en vraagt de overheid opnieuw het afhalen van bestellingen toe te staan. Nu mag dat alleen in de horeca en bij bouwmarkten. ‘Vanaf maandag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak.’

Bron: NOS en INRetail | Foto: Shutterstock

Wil je op de hoogte blijven van al het (corona)nieuws over de bloemenbranche, meld je dan aan voor onze Bloem&Blad-nieuwsbrief!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties