Vakblad voor de Bloemisterij Het vak ‘Tabledance’ terug op één in Lily League

  ‘Tabledance’ terug op één in Lily League

  0

  De lelie ‘Tabledance’ kozen de honderden bezoekers van de Dutch Lily Days tot de meest gewaardeerde lelie in de Lily League. De verkiezing is een initiatief van bollenhandelaar Onings Holland uit Poeldijk.

  Van 4 tot en met 7 juni konden bezoekers van de Dutch Lily Days kennismaken met een groot sortiment lelierassen. Bollenhandelaar Onings Holland heeft hier sinds 2016 een zogenoemde Lily League aan gekoppeld. Vakgenoten uit de hele wereld die actief zijn met lelie, wordt gevraagd een top 10 op te geven. Dit jaar konden ze kiezen uit ruim 600 cultivars in de showkas van Onings Holland. Cultivars van diverse typen lelie waren opgeplant.

  Vijf prijzen

  Als je die uiteindelijke nummer 1 ook als absolute favoriet op je lijst had, dan maakte je de afgelopen drie jaar kans op €1.000. Dit jaar waren er 5 categorieën waarin inzenders een cheque van €200 konden winnen. Het viel namelijk op dat vakgenoten teveel afgingen op de prijswinnende cultivars van de vorige edities van de Lily League. Natuurlijk was er wel weer een prijs voor degene die de nummer 1, dit jaar Tabledance, ook als nummer 1 op zijn lijst had. Daarnaast waren er prijzen voor de hoogste stijger in de top 50, de mooiste Aziaat/LA, de mooiste OT/Oriëntal en de mooiste dubbele lelie.

  Siberia en Sorbonne blijven belangrijk

  In de verkiezing 2019 eindigde ‘Zambesi’ op de tweede plaats en ‘Touchstone’ als derde. ‘Tabledance’ werd bij de eerste editie van de Lily League in 2016 en in 2017 ook al eerste. Vorig jaar won ‘Zambesi’. Genoemde cultivars zijn in omzet belangrijk voor bollenhandelaar Onings Holland. De cultivars Siberia en Sorbonne zijn voor hen in aantal verhandelde bollen de grootste. Twee bekende cultivars die al jaren op de markt zijn. Sterker, hun areaal bollen breidt zelfs licht uit. Voorname redenen zijn dat Siberia en Sorbonne wereldwijd voor diverse schakels in de lelieketen behoorlijk hufterproof en ‘zeker van opbrengst’ zijn. Nieuwe cultivars nemen die positie niet zomaar in. In de Lily League eindigden Siberia en Sorbonne in alle edities in de top tien.

  Dubbelbloemigen

  Over de dubbelbloemige lelies wordt momenteel veel gepraat in het vak. Het sortiment van dit type breidt snel uit en velen vinden dit segment een welkome aanvulling. Dat komt door hun sierwaarde, en omdat ze bijna of geheel vrij zijn van stuifmeel en geur. Hoe groot het aandeel dubbelbloemigen zal worden, dat is afwachten. Momenteel beslaat het bollenareaal van dit type lelies enkele procenten van het totaal. In de Lily League 2019 was de hoogst genoteerde dubbelbloemige de cultivar Accolade (zie onderstaande foto’s). Onings Holland handelt niet in de bekende dubbelbloemige Roselily’s; dat recht ligt bij Zabo Plant en Van den Bos Flowerbulbs.

  Hieronder de lelies waar vijf verschillende deelnemers aan de Lily League een prijs van €200 wonnen.

  Meliton Martinez Salas, medewerker bij een exporteur in Mexico, zat helemaal correct met de nummer 1 van de top 50. Hij zette Tabledance bovenaan, net als de meeste andere deelnemers aan de Lily League
  De mooiste dubbele lelie volgens de inzenders was Accolade. Hij eindigde op plek 17 in de Lily League. De Chinese bloementeler Xiufeng Guo had de best scorende dubbele lelie op zijn lijst en won €200
  Broeier Thomas Evers van kwekerij Bredefleur benoemde de hoogstgeplaatste OT/Oriental na winnaar (en OT) Tabledance. Dat is de cultivar Zambesi.
  Cali heet deze lelie van het type LO. Plek vijftien in de eindlijst en de grootste stijger vergeleken met de verkiezing in 2018. Miki Hirayama, werkzaam bij een importeur in Japan, voorspelde dit en won €200
  Bollenteler Niek Boon uit Hem had de hoogstgeplaatste LA/Aziaat juist ingevuld: Eyeliner. Ook hij won €200

   

  Van de vijftig meeste gewaardeerde lelierassen maakt Onings Holland een poster. Klik hier om die te bekijken en vindt dan tevens info om die poster te bestellen

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar