Talent

,,We kunnen het ons niet meer permitteren om talent te verspillen’’, zegt de Staatssecretaris van onderwijs, Sander Dekker, op een studiedag. Ik ben het roerend met hem eens. Want talenten van studenten benutten, daar wordt iedereen blij van.

,,Meer aandacht voor de ontwikkeling van talenten geeft excellentie’’, roeptoetert Sander. Hij geeft het onderwijs zelfs een beetje extra budget, bestemd voor masterclasses om de meest talentvolle studenten meer uit te dagen en voor meer competitie. Zelf hou ik erg van (bloemschik)wedstrijden. Vroeger, in mijn jonge jaren, als deelnemer en tegenwoordig regelmatig als jurylid. Deelnemen is zo leerzaam.
Vraag een student naar verbeterpunten en hij schrijft kantjes vol. Maar vraag je naar zijn talenten, dan valt het stil. Ergens goed in zijn en het vertellen? Dat vraagt om lef en zelfvertrouwen. Ook dat kun je leren. Als je mensen laat doen waar ze goed in zijn, ontstaat excellentie.
Pas nog was ik als jurylid op zoek naar creatieve talenten in Slovenië bij het nationale kampioenschap bloemschikken. Een 50+ bloemist aldaar was wel behoorlijk overtuigd van zijn talenten. ,,Van boven grijs maar van onder jong en energiek’’, pochte hij met een vette knipoog. Zal ik dit talent benutten of verspillen? Even Sander Dekker bellen.

Anna Koster