Tegemoetkoming vaste lasten boeren en tuinders

  De coronacrisis wordt stevig gevoeld door boeren en tuinders en leidt opnieuw tot grote schade door vraaguitval, lagere prijzen en hogere kosten. LTO Nederland heeft gisteren het Kabinet opgeroepen om ondernemers en werkgevers in de land- en tuinbouw te helpen met nieuwe steunmaatregelen om de crisis door te komen. Vandaag publiceerde het Kabinet een pakket met nieuwe steunmaatregelen.

  LTO Nederland vindt het positief en nodig dat het Kabinet snel actie onderneemt en onder meer de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) nu ook expliciet openstelt voor de land- en tuinbouw. Er worden dus geen SBI-codes meer uitgesloten, in lijn met de inzet van LTO Nederland. Deze regeling biedt perspectief aan ondernemers die het extra moeilijk hebben en vanwege de strenge maatregelen geconfronteerd worden met forse omzetverliezen. Boeren en tuinders kunnen bij een omzetverlies van meer dan 30% een beroep doen op de TVL. LTO Nederland monitort of de TVL ook daadwerkelijk soelaas biedt voor ondernemers in de land- en tuinbouw.

  Onduidelijkheid quarantaine

  Het Kabinet geeft vandaag echter geen antwoorden op de vele vragen van werkgevers rondom quarantaine. Zo biedt het Kabinet geen zicht op compensatie voor de loondoorbetalingsplicht voor werknemers die in quarantaine moeten. LTO Nederland vindt dat werkgevers hiervoor gecompenseerd moeten worden en dat hier snel duidelijkheid over moet komen.

  De schade bij ondernemers en werkgevers in de land- en tuinbouw loopt op naarmate de lockdown langer duurt. LTO Nederland blijft volop inzetten op compensatie van de schade van boeren en tuinders, zeker ook die ondernemers die door het seizoensgebonden karakter van agrarische productie buiten de algemene steunregelingen vallen. Ook het oplossen van de vraagstukken van werkgevers rondom quarantaine-verplichtingen blijft prioriteit.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties