Ten Have Plant blijft werken aan groei

  Dit jaar geeft Ten Have Plant aandacht aan het 100-jarig bestaan van hun bedrijf. Het jubileum is een kapstok met trots terug te kijken. Vooruitkijken is minstens zo belangrijk. Het familiebedrijf is nog lang niet klaar met ondernemen.

  Haagkamp 7 in Honselersdijk is al 101 jaar het adres van Ten Have Plant. Oktober 1920 tekende Anton ten Have het koopcontract voor dat perceel. Hij was boer in Overijssel en wilde tuinder worden. Zoon Theo en zijn tweelingbroer Ton namen het bedrijf over en inmiddels is de derde generatie (Rob, Vincent en Dion ten Have) aan het roer.

  Het bedrijf is nu 4 ha groot en nog steeds is er ruimte voor uitbreiding in Honselerdijk. Campanula is het hoofdgewas, en daarvoor zijn acht zelf veredelde cultivars in productie. Via veredeling blijft de familie Ten Have voortdurend zoeken naar cultivars die niet alleen in sierwaarde en houdbaarheid uitblinken. Zoeken naar rassen die sneller te telen zijn en minder gewasbescherming en remstoffen nodig hebben. Dat zijn tijdrovende trajecten. Het duurt zo’n 7 jaar van kruising tot commerciële introductie. De meeste zaailingen sneuvelen na 3-4 jaar, want de lat ligt hoog en Ten Have test zo snel mogelijk onder praktijkomstandigheden.

  Een bedrijfsscan over Ten Have Plant staat in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 20. Lees je het verhaal liever digitaal (inlog vereist) dan is het te vinden via mijnbloemisterij.nl. Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659444.

  Ten Have Plant veredelt en vermeerdert zijn campanula’s zelf. Als de stekjes van de moederplanten zijn gesneden, worden ze zo snel mogelijk gestoken.
  De beworteling gebeurt in een aparte ruimte
  In de kas hangen diverse ventilatoren. Een deel daarvan blaast de warme kaslucht via een slurf tot onder de rolcontainers.
  In die rolcontainers (eb-/vloed) zitten sleuven zodat de warme lucht tussen de planten weer omhoog kan gaan. Dit bevordert het microklimaat.
  vlnr. Rob, Dion, Vincent, Theo en Ton ten Have

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties