De Boomkwekerij Markt Transactieheffing Royal FloraHolland wederom flink omhoog

  Transactieheffing Royal FloraHolland wederom flink omhoog

  3

  De transactieheffing voor inkopen op de klokken van de exportvestigingen van FloraHolland wordt komend jaar weer aanzienlijk hoger. In overleg met het klantenplatform verhoogt de veiling de heffing van €1,15 naar €1,35.

  Per 1 januari werd de transactieheffing die kopers betalen per kloktransactie al verhoogd van €90 cent naar €1,15. Uitgangspunt voor de verhoging was toen het kostenmaker – kostendrager principe. Betalen naar gebruik is wederom het uitgangspunt bij het vaststellen van de tarieven voor 2019. Nu komt er dus weer 20 cent bij en gaan inkopers €1,35 per transactie betalen. De kortingsregeling blijft gelijk met € 0,13 tot € 0,17 korting, afhankelijk van het gemiddeld aantal transacties per kopersplaat per dag.

  Naast de transactieheffing gaat de stapelwagenhuur binnen het boxcontract omhoog. Het tarief van boxcontracten gaat omhoog van €50 naar € 70 per stapelwagen. Ook het overboeken van CC’s wordt duurder. Het tarief voor het overboeken van CC’s verhoogt de veiling met €0,01 per overgeboekte CC-container. Een tribunewerkplek wordt ook duurder. Wil een inkoper een tribunewerkplek aanhouden, dan gaat hij/ zij vanaf 2019 € 900 per jaar betalen in plaats van € 750.

  Tegenover de verhogingen staan tarieven die omlaag gaan. Het tarief voor meermalige plantentrays gaat met €0,02 omlaag en het tarief voor bloemenemmers en -rekken met €0,01 (behalve Fc577 en Fc597). Het KOA-tarief verlaagt FloraHolland in 2019 van €750 naar €540 per jaar. Daarnaast krijgt een KOA-klant aan het eind van het jaar €180 terug als hij/ zij in 2019 via KOA heeft gekocht. Ten slotte halveert de veiling per 1 juli 2019 de tarieven voor SWIFT verzekerd, SEPA zeker en SEPA verzekerd. De bestaande korting voor SWIFT zeker blijft ongewijzigd.

  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  3
  Reageer op dit artikel

  avatar
  3 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  3 Comment authors
  A. oosteromFred van RuitenMarc Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Marc
  Gast
  Marc

  En dan zijn ze al 5 jaar bezig om de KLOK te versterken. Ik noem het bewust kapotmaken.
  Het kostenmaker- kostendragerprincipe is hier niet de oorzaak van. Dit is het nieuwe ontmoedigingsbeleid van FloraHolland. SCHANDE FloraHolland!

  Fred van Ruiten
  Gast
  Fred van Ruiten

  Hoezo een monopolie positie!?

  A. oosterom
  Gast
  A. oosterom

  weer een reden om meer direct te koppelen of meer zaken te doen via onafhankelijke platformen en de transactieheffing te omzeilen. Met dit soort heffingen maken we handelen voor buitenlandse partijen in nederland alleen maar minder interessant.