Trendrede 2015: op weg naar een andere samenleving

Dertien vooraanstaande trendwatchers spraken dinsdag 9 september voor de vijfde keer de TrendRede uit, een jaarlijks ‘cadeau’ aan de Nederlandse samenleving. In de rede geven zij hun visie op de komende ontwikkelingen in de maatschappij.

Volgens de trendwatchers is de centrale vraag dit jaar of de vernieuwers in de Nederlandse samenleving inmiddels genoeg kritische massa hebben om door te breken. Wordt de basis van een andere samenleving al zichtbaar? Zij verdeelden de belangrijkste trends voor 2015 onder in drie categorieën: ondertussenheid, de beketenisrevolutie en de orkestratie van het ongemiddelde.

Ondertussenheid
We zitten in een fase tussen een achterhaald systeem richting het noodzakelijke nieuwe. Het oude kwijnt langzaam weg terwijl het nieuwe nog niet op volle sterkte is. Nieuwe bedrijven worden nu nog vaak gefinancierd door het oude systeem met aandeelhouders, maar er komen steeds meer initiatieven die een coöperatieve opzet hebben (bijvoorbeeld crowdfunding). Geld en sociaal kapitaal worden hierbij in balans gehouden.

Betekenisrevolutie
Volgens de TrendRede wordt 2015 het jaar van de wederopbouw van betekenis. Elk individu zal beoordeeld worden naar zijn kunnen en wat hij met zijn talent kan doen. In het onderwijs komt er steeds meer weerzin tegen het ‘toetsisme’: waarom zou je (v)mbo-leerlingen theorie laten stampen die ze niet opslaan, terwijl ze wel hun talenten in een ambacht kwijt kunnen? Mensen willen een wezenlijke betekenis geven aan het bestaan.

Orkestratie van het ongemiddelde
Niemand voelt zich nog gemiddeld – we koesteren het unieke in onszelf – en dus past standaardisering ons steeds minder. We profileren ons digitaal en pronken met onze massa’s ’likes’ en ’friends’. Maar daardoor komen andere partijen, zoals werkgevers, winkels en verzekeraars, ook steeds meer te weten over ons. Hiertegen komt een groep in verzet.

Bron en foto: Trendrede 2015