‘Uur eerder dicht zorgt voor méér mensen in de winkels’

Vrijdagavond 26 november heeft demissionair premier Mark Rutte nieuwe strengere coronamaatregelen aangekondigd. Voor bloemenwinkels is het positieve nieuws dat ze als niet-essentiële winkel, open mogen blijven, maar wel om 17.00 uur de deuren moeten sluiten. MKB-Nederland plaatst wel vraagtekens bij deze nieuwe maatregel: ‘Je bereikt ermee dat juist méér mensen tegelijk naar de winkel gaan.’

Het demissionaire kabinet heeft vanaf zondag 28 november een avondlockdown afgekondigd, die in eerste instantie drie weken zal gelden. Deze moet het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames afremmen. De lockdown duurt van 17.00 tot 05.00 uur. Op dinsdag 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld, meldt NOS.

Voor niet-essentiële winkels, waaronder bloemenwinkels vallen, geldt dat deze om 17.00 uur de deuren moeten sluiten. Essentiële winkels, waaronder supermarkten, gaan om 20.00 uur dicht. Ook horeca, bioscopen, theaters, musea, pretparken en sportscholen moeten om 17.00 uur dicht. MKB-Nederland en VNO-NCW plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels.  ‘Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan’, zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. ‘Terwijl de sector zelf goede plannen heeft om klanten juist te spreiden.’

Scholen blijven open

Scholen blijven wel open, maar leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren worden verplicht in de gang een mondkapje te dragen. Leerlingen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuis blijven en zich laten testen. Ook komen er regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep zes in het hele voortgezet onderwijs.

Mondkapje verplicht op beurzen

Op doorstroomlocaties, zoals beurzen, worden de 1,5 meter en een mondkapje weer verplicht. Dit zal effect hebben op het aantal bezoekers dat kan worden toegelaten.

Verder geldt voor iedereen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het thuiswerkadvies is aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’. Ook adviseert het kabinet om contact tussen 70-plussers en kinderen onder de 12 zoveel mogelijk te vermijden.

Steunpakket uitgebreid

Om ondernemers tegemoet te komen in hun financiële terugval, breidt het kabinet het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Bron: NOS en MKB-Nederland | Foto:

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties