Valentijn: meer rozen verkocht dan in 2018

In de Valentijnsperiode zijn op de veiling 165 miljoen rozen verkocht. Dat is ruim 4 procent meer dan in 2018. De gemiddelde prijs voor rozen lag in de tien veildagen voor Valentijn 10 procent lager dan vorig jaar. De Valentijnspiek bij Royal FloraHolland kwam dit jaar later op gang dan in voorgaande jaren. De laatste vijf dagen voor Valentijn hebben nog gezorgd voor een flinke eindsprint.

Rode rozen maken een derde van de totale rozenverkoop uit. De aanvoer van rode rozen nam met bijna 9 procent toe ten opzichte van vorig jaar terwijl de gemiddelde prijs daalde met 6,5 procent. Andere belangrijke rozenkleuren waren roze met 7 procent meer verkocht en witte met 5 procent minder verkocht dan vorig jaar.

Rozen met langere steellengtes werden meer verkocht. Van de lengte 60 cm werden 7 procent meer stelen verkocht en van de lengte 70 cm werd zelfs 17 procent meer verkocht. Het aantal verkochte stelen van de belangrijkste lengte 50 cm bleef ongewijzigd. Van rozen met de steellengte van 40 cm werden er 4 procent minder stelen verkocht dan een jaar geleden.

Groothandels ook positief

Ook de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel signaleert een vlotte verkoop voorafgaand aan Valentijnsdag, meldt de VGB. De verkoop richting Valentijnsdag, een van de belangrijkste geefmomenten voor bloemen en planten, kwam aanvankelijk trager op gang. ‘Dat bevestigt de trend om steeds later in te kopen. Maar de handel liep wel goed door’, stelt directeur Marius Dekker van exporteur DGI vast. Paul Goedegebuure, directeur van de op de thuismarkt gerichte groothandel Goedegebuure & de Mooij: ‘Op zich is het gunstig als Valentijn op donderdag valt en dat lijkt ook dit jaar het geval.’ Lijnrijder Frank Timmermans bevestigt dit. ‘Richting het weekend is gunstiger voor de Valentijnverkoop.’

Bron: Royal FloraHolland en VGB | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties