VBW sluit nieuwe driejarige CAO

VBW en AVV hebben voor de gevestigde en ambulante bloemendetailhandel een nieuwe driejarige CAO gesloten. De huidige CAO liep tot en met 31 december 2019. Werkgevers hadden medio februari al ingestemd met het onderhandelaarsakkoord, de medewerkerspeiling die eind februari werd afgerond leverde ook een hoge mate van instemming op.

Volgens VBW bevat de CAO, die loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022, ingrediënten die passen bij de bloemist en medewerkers van de toekomst. Belangrijke thema’s zijn het stimuleren van de ontwikkeling van de kwaliteiten van medewerkers, de modernisering van het arbeidsvoorwaardenpakket en profilering van de branche.

Zo kunnen medewerkers vanaf volgend jaar aanspraak maken op een jaarlijks studiebudget van 0,5% van het bruto jaarinkomen, dat de werkgever beheert. Het geld kan worden gebruikt voor branchegerichte en vakmatige training en bijscholing. Ook wordt vanaf volgend jaar de normale arbeidsduur in de branche 40 uur per week, 8 uur per dag. Daarnaast is er afgesproken dat de halfjaarlijkse procentuele stijging van het minimumloon de basis wordt voor de stijging van de loontabel. VBW zal tweemaal per jaar de nieuwe loontabel op de website plaatsen.

WAB in de praktijk

Ter voorkoming dat vanuit Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) de branche wordt geconfronteerd met onevenredige kostenstijgingen (met name WW-premie) is afgesproken dat bij de periodieke inroostering er sprake mag zijn van maximaal 30% overwerk. Daarnaast zullen de minuren aan het eind van de referteperiode van 12 maanden vervallen. Dit vraagt volgens VBW een goede planning door de werkgever, maar voorkomt een stijging van de loonkosten met 5%, omdat door deze maatregelen medewerkers niet bestempeld kunnen worden als flexibele medewerkers.

Alle afspraken rond de nieuwe CAO zijn te vinden op de website van VBW.

Bron: VBW | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties