We willen biodiversiteit beschermen, maar hoe?

Nederlanders vinden biodiversiteit belangrijk, maar weten er ook nog niet zo veel van. Bijna twee derde weet namelijk niet waarvoor het begrip biodiversiteit precies staat. Daarom is dinsdag 13 oktober de publiekscampagne ‘Maak Grijs Groener’ gestart.

Na uitleg vindt 4 van de 5 Nederlanders het belangrijk om biodiversiteit in hun omgeving, in Nederland én wereldwijd te beschermen. Bijna een derde vindt dat er dringend verandering moet komen en bijna een kwart zegt biodiversiteit mee te laten wegen tijdens de verkiezingen van volgend jaar. Slechts een op de vier zegt te weten wat te doen om biodiversiteit te beschermen. Dat terwijl bijna 3 van de 5 Nederlanders zegt iets te kunnen en willen doen om biodiversiteit te beschermen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel onder ruim 1.200 Nederlanders. Het onderzoek is de aanloop naar de publiekscampagne ‘Maak Grijs Groener’ die dinsdag 13 oktober op tv is gestart.

 

Landelijk op de kaart zetten

Biodiversiteit is essentieel voor het herstel van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven zijn zich daarvan bewust en hebben in 2018 de handen ineen geslagen met als resultaat het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. De afgelopen tijd heeft het Deltaplan Biodiversiteitsherstel meerdere lokale projecten geholpen. Nu wil het biodiversiteit landelijk op de kaart zetten.

Prof. dr. Louise Vet, hoogleraar ecologie Wageningen Universiteit, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel: ‘Met de campagne ‘Maak Grijs Groener’ willen wij vertellen wat biodiversiteit is, laten zien wat je kunt doen om het te beschermen en roepen we alle inwoners van Nederland op om de biodiversiteit een handje te helpen. Dat de campagne hard nodig is, bewijst dit onderzoek eens te meer.’

Balkon en tuin vergroenen

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt iets te willen doen om biodiversiteit te beschermen, terwijl slechts een kwart zegt te weten hoe. Toch doen mensen, onbewust of niet, al dingen om biodiversiteit te helpen. Zo zegt 47% het afgelopen jaar voorzieningen voor dieren bij het huis te hebben geplaatst en bijna evenzoveel mensen hebben hun tuin of balkon groener gemaakt. Daarnaast zijn er landelijk honderden lokale, particuliere initiatieven om biodiversiteit te helpen. ‘In Zuid-Holland wordt er hard gewerkt om kilometers aan oevers bloemrijk te maken. In Nieuwegein zorgt plaatselijke jeugd ervoor dat er weer wilde bloemen in de buurt bloeien. In Amsterdam leggen bewoners en bedrijven mini-voedselbossen aan’, aldus Louise Vet.

Prof. dr. Louise Vet: ‘Met de campagne ‘Maak Grijs Groener’ willen wij vertellen wat biodiversiteit is.’ (Foto: Maartje Geels)

Bron en foto’s: Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties