Week van de veiligheid in teken van internetcriminaliteit bij mkb-ondernemers

Omdat de kans toeneemt dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf geraakt worden door internetcriminaliteit, staat dit jaar tijdens de Week van de Veiligheid bescherming tegen internetcriminaliteit centraal. De Week van de Veiligheid is van 8 tot en met 13 oktober.

Veel ondernemers hebben hun internetveiligheid niet op orde. De meeste getroffen mkb’ers zijn slachtoffer van computervirussen en ransomware. ‘Ransomware is gijzelsoftware die computerbestanden ontoegankelijk maakt.’ vertelt Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Wie slachtoffer is van ransomware kan pas weer bij zijn bestanden, zoals de administratie of klantendatabase, als hij losgeld heeft betaald aan de internetcrimineel. Van den Brink: ‘Het dringende advies is niet te betalen. Want daarmee houd je deze vorm van criminaliteit in stand. Wie automatische back-ups maakt van zijn bedrijfsgegevens hoeft niet te onderhandelen met de internetcrimineel. Deze ondernemers hebben dankzij hun back-up al hun bedrijfsgegevens nog.’

Kennis vergroten

Tijdens de Week van de Veiligheid kunnen ondernemers deelnemen aan tal van activiteiten om hun kennis en vaardigheden op het gebied van internetveiligheid te vergroten. Wie nu al aan de slag wil, kan in drie minuten de tijdelijk kosteloze Cyber Risico Scan op www.veiligzakelijkinternetten.nl invullen. Binnen 24 uur weten mkb’ers hoe het met hun zakelijke online veiligheid is gesteld en wat zij kunnen doen om de zwaktes in hun systemen aan te pakken.

De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, VNO-NCW, MKB Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De Week van de Veiligheid is onderdeel van de Europese maand van de cyberveiligheid.

Bron: Week van de Veiligheid | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties