Weerbare teeltsystemen per 2030 is erg ambitieus

  De overheid zet met haar gewasbeschermingsbeleid in op weerbare teeltsystemen per 2030. Jantineke Hofland-Zijlstra vindt dit erg ambitieus. „Dan zal er nog wel een flinke slag gemaakt moeten worden. Het leren sturen op een weerbaar gewas heeft ontwikkelingstijd nodig.”

  Bij weerbare teeltsystemen gaat het volgens Hofland-Zijlstra om een geïntegreerd teeltsysteem waarbij de nadruk ligt op preventie aangevuld met curatieve maatregelen als de ziektedruk onverwachts te hoog oploopt. Om een versnelling op gang te krijgen is het noodzakelijk dat de overheid de omslag naar weerbare teeltsystemen ondersteunt en daar stevig op inzet. Tegelijkertijd is het nodig dat alle ketenpartijen hier ook vol op gaan inzetten en nieuwe verdienmodellen gaan ontwikkelen.

  Ondernemer centraal

  Dat in het gewasbeschermingsbeleid van de overheid de ondernemer meer centraal is komen te staan vindt Hofland-Zijlstra terecht. „Het is de ondernemer die zelf aan het stuur staat en een visie moet ontwikkelen op welke wijze een duurzaam product is te produceren binnen zijn eigen (niche)markt. De overheid kan dit zo goed mogelijk ondersteunen via financieringsregelingen en subsidies en om eigen ‘experimenteerruimte’ ontwikkelen.”

  Lees het volledige interview met Jantineke Hofland-Zijlstra aanstaande vrijdag in de Bloemisterij en via deze link nu al online.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties