Aardwarmte klaar voor opschaling

  Aardwarmte kan voorzien in een derde van de warmtebehoefte van Zuid-Holland. Dat zegt de Geothermie Alliantie in haar visiedocument dat vorige week werd gepresenteerd tijdens het congres Trias Westland in Naaldwijk. Er is voldoende kennis opgedaan om de techniek op te schalen. Hierdoor profiteren behalve kassen straks ook woningen, kantoren en instellingen van aardwarmte.

  De diepe watervoerende zandlagen in Zuid-Holland zijn zeer geschikt voor de winning van geothermie. Volgens de visie wordt de helft van de huidige aardwarmte in Nederland gewonnen in Zuid-Holland. De huidige warmtevraag in deze provincie is 115 petajoule en de verwachting is dat die door energiebesparing in 2050 naar 75 petajoule daalt. Het winbare potentieel aardwarmte wordt geschat op 25 tot 40 petajoule. De Warmte Alliantie stelt zich in de Visie Geothermie ten doel om in 2040 een derde van de warmtebehoefte van Zuid-Holland uit aardwarmte te halen.

  Opschalen en versnellen

  De eigenschappen van de bodemlagen in de provincie, hun potentie en welke technieken het best kunnen worden toegepast zijn grotendeels geïnventariseerd. De Geothermie Alliantie zet nu in op het optimaal benutten van deze formaties in de hele provincie, in plaats van per project. Zo kunnen meerdere projecten tegelijk worden gerealiseerd, waarmee de inzet van aardwarmte wordt opgeschaald en versneld.

  Volgens gedeputeerde Han Weber ligt hier ook een rol voor het Rijk: „We lopen nu tegen de beperkingen van de Mijnbouwwet aan. Positief is in elk geval dat het Rijk nu ook geld uittrekt om te investeren in nieuwe boorputten.”

  Geothermie Alliantie

  De Geothermie Alliantie bestaat uit branche-organisatie DAGO, Energiebeheer Nederland (EBN),  Eneco, gemeente Westland, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC, geothermie-operator Hydreco Geomec en de provincie Zuid-Holland.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties